A nyugdíjreform ellen Franciaország-szerte zajló tüntetések és zavargások során kedden 175 rendőr is megsérült – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerdán a Twitteren.

PARIS, FRANCE - MARCH 28: Police officers pass by a fire as they charge protesters during a rally against pension reforms on March 28, 2023 in Paris, France. The country has experienced weeks of protests and strike actions related to a rise in the pension age, which was passed last week. The 10th day of nationwide protests in France against the pension reforms are also calling out the police brutality from pervious strikes.
Fotó: Carl Court / Getty Images

A belügyminisztérium adatai szerint az országos tüntetéseknek kedden mintegy 740 ezer résztvevője volt. A CGT szakszervezet azonban kétmilliós részvételről számolt be. A miniszter tájékoztatása szerint a tüntetések biztosítására 13 ezer rendőrt vetettek be, és 201 tüntetőt őrizetbe vettek.

A média zavargásokról és anyagi károkról számolt be Párizson kívül Nantes-ban, Rennes-ben, Lille-ben, Bordeaux-ban, Calais-ban, Dijonban, Toulouse-ban, Strasbourgban és Caenben is. 

Több helyszínen előfordult, hogy a rendőrök vízágyút és könnygázt is alkalmaztak a tüntetők ellen

– írták. 

A nyugdíjkorhatárt 62-ről 64-re emelő nyugdíjreform ellen hetek óta tüntetnek Franciaországban. A kezdetben békés demonstrációk után akkor kezdtek elszabadulni az indulatok, mikor az államfő, Emmanuel Macron parlamenti szavazás nélkül fogadtatta el a törvényt. A kormány ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak, de mindkettő kudarccal végződött.

A törvény szövegét az alkotmánytanács még felülvizsgálja, de Macron el akarja érni, hogy a reform még idén hatályba lépjen.