Közélet

Európa Tanács: súlyosan sérti az emberi jogokat az ukrán gyermekek elhurcolása

Az orosz hatóságok a háború kezdete óta ukrán gyermekek ezreit evakuálták Oroszországba.

Sürgős fellépésre van szükség az Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre hurcolt ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítéséhez – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfőn.

Ukrainians standing in line at passport control after arriving in the evening train from Ukraine to Przemysl railway station.According to research conducted by Lalafo, about half of Ukrainians who came to Poland because of the war are of working age. Over 96% are women aged 30-50, 16% are under this age, and 10% are elderly. As per the Lalafo survey, almost 90% have children, usually one or two. Half of forced migrants from Ukraine want to return home after the war, while about 12% express a desire to stay in Poland.On Thursday, December 22, 2022, in Przemysl, Subcarpatian Voivodeship, Poland.
Ukrán menekültek állnak sorban az útlevélvizsgálatnál, miután megérkeztek Ukrajnából a lengyelországi przemysli vasútállomásra. Fotó: AFP

Az orosz hatóságok a háború kezdete óta ukrán gyermekek ezreit evakuálták Oroszországba, vagy Ukrajnán belül a megszállt területekre – emlékeztetett Mijatovic. 

Közölte, hogy egy 2022 májusában elfogadott orosz elnöki rendelet felgyorsítja az orosz állampolgárság megadását az árvának tekintett vagy szülői felügyelet nélkül maradt ukrajnai gyermekek számára. A rendelet gyors végrehajtását az orosz köztisztviselők a hatalom minden szintjén támogatják – írta.

Az emberi jogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény részes államai, köztük Oroszország, azt vállalták, hogy tiszteletben tartják a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a gyermekek azon jogát, hogy megőrizzék személyazonosságukat, beleértve az állampolgárságukat, nevüket és a családi kapcsolataikat. A negyedik genfi egyezmény 49. és 50. cikke szintén tiltja a gyermekek állampolgárságának erővel történő megváltoztatását – mondta.

Mijatovic kijelentette: 

súlyosan sérti az emberi jogokat, hogy Oroszország nem küldi vissza családjukhoz az elhurcolt ukrán gyermekeket.

Az ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítése nem várhat. A családegyesítést megkönnyítő intézkedéseket a lehető leghamarabb meg kell hozni. Az idő múlása elkerülhetetlenül gyengíti e gyermekek családjukkal való kapcsolatát, és megnehezíti az esetleges újraegyesítést

 – fogalmazott.

A helyzet orvoslására sürgősen megoldásokat kell találni – hangoztatta. Meg kell erősíteni a szüleiket a háború során elvesztő, felnőtt kísérő nélküli, valamint a hozzátartozóiktól elszakított gyermekek azonosítását és nyilvántartásba vételét, és családjuk felkutatását. 

A családegyesítés céljából pedig új eljárásokat kell bevezetni, ugyanis az emberi jogok nyomon követésére szolgáló, jelenleg érvényes mechanizmusok nem megfelelőek, mivel az orosz hatóságok nem hajlandók hozzáférést biztosítani a gyerekekhez, irataikhoz, és nem hajlandók együttműködni a nemzetközi hatóságokkal a gyerekek visszatérésének megkönnyítésében – mondta. 

 

elhurcolt gyermekek ukrán menekültek ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek