Közélet

Fél Európa elkapná Putyint – ezekbe az országokba léphet még be szabadon

Oroszországon kívül letartóztathatják és bíróság elé állíthatják Vlagyimir Putyint, igaz, csak azokban az országokban, amelyek ratifikálták az ICC római statútumát. Eközben az ENSZ közölte, az orosz elnök nem vált nemkívánatos személlyé.

Vlagyimir Putyin hivatalosan nemzetközi bűncselekmény gyanúsítottja lett, így Oroszországon kívül letartóztathatják és bíróság elé állíthatják – jelentette ki Andrij Kosztyin ukrán főügyész, reagálva arra, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin több ország esetében jobban teszi, ha csak telefonál…
Fotó: AFP

A főügyész hangsúlyozta, mostantól az orosz elnök hivatalosan gyanúsítotti státuszban van egy nemzetközi bűncselekmény, nevezetesen ukrán gyermekek illegális kitelepítése miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin és Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen. Ez azt jelenti, hogy Oroszországon kívül le kell tartóztatni és bíróság elé kell állítani Putyint. Kosztyin szavai szerint az ukrán főügyészi hivatal több mint ezer oldalt adott át az ICC-nek, miután legalább 16 ezer gyermek Ukrajnából Oroszországba szállítását rögzítette.

Történelmi jelentőségű döntés

A Nemzetközi Büntetőbíróság döntése történelmi jelentőségű – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Azt azért Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője megjegyezte, hogy Putyint és az orosz gyermekjogi biztost azokban az országokban tartóztathatják le, amelyek ratifikálták az ICC római statútumát. Ez pedig az MTI szemléje és az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint 123 ország, többek között dél-amerikai országok és Afrikának mintegy a fele. Nem írta alá, illetve nem ratifikálta többek között Kína, India, Fehéroroszország, Törökország és Kazahsztán.

Oroszország és az Egyesült Államok aláírta, de később nem vált az egyezmény részesévé.

Oroszország szembement a nemzetközi renddel

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kijelentette: Putyint mint háborús bűnöst kell felelősségre vonni az Ukrajnában elkövetett atrocitások más felelőseivel együtt. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter üdvözölte az elfogatóparancsot és azt, hogy az ilyen gyorsan megszületett. Petr Fiala cseh kormányfő szerint az eljárás mutatja, hogy Oroszország milyen brutálisan és a nemzetközi renddel szembemenve lép fel Ukrajnában. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter azt idézte fel, hogy Szlovénia egyike volt annak a 43 országnak, amely kezdeményezte az eljárást az orosz elnök ellen, és James Cleverly brit külügyminiszter is támogatta az ICC döntését.

Meglepő kijelentést tett az ENSZ

A francia külügyminisztérium Twitter-oldalán azt hangsúlyozta, hogy senki sem kerülheti el az igazságszolgáltatást, Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig azt írta, hogy az ICC „történelmi jelzést” küldött, miszerint az Ukrajna elleni „rémtettek” az orosz vezetés bűnös politikájára vezethetők vissza.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy Putyin nem vált nemkívánatos személlyé,

és „António Guterres mindig mindenkivel beszélni fog, akivel szükséges”. Hozzátette: az ICC a világszervezettől független törvényszék.

Dühösen reagáltak az oroszok a Putyin ellen kiadott letartóztatási parancsra

Orosz külügy: Moszkva szempontjából nincs semmilyen jelentősége a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatának, egyebek között jogi szempontból sem.

Dujarric mindazonáltal nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy veszélyben látja-e a diplomáciai erőfeszítéseket Putyinnak az ICC döntéséből fakadó korlátozott utazási szabadsága miatt. Így például kérdéses, hogy Putyin Genfbe utazhatna-e az ENSZ égisze alatt folytatandó esetleges béketárgyalásokra, tekintettel arra, hogy Svájc részese az ICC alapító okmányának, a Római Statútumnak.

 

 

orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Nemzetközi Büntetőbíróság Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek