Hamarosan dönthet India arról, hogy egyebek mellett tengeralattjárók, szárazföldi célpontok és hajók ellen is bevethető, felfegyverzett MQ-9B drónokat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután az ország és Kína között egyre nő a feszültség a vitatott, himalájai határon.

Fotó: AFP

Ha az üzletet sikerül keresztülvinni, ez lehet a felfegyverzett Reaper drónok első olyan eladása, amikor a vevő nem az Egyesült Államok szerződésben rögzített szövetségese. Az indiai döntés után azonban a szerződés aláírásáig akár hónapok is eltelhetnek, hiszen amerikai jóváhagyás is szükséges hozzá. 

A drónok fegyveres képességeik mellett az indiai flotta felderítési képességeit is növelhetik az Indiai-óceán térségében, ahol kínai hadihajók is egyre gyakrabban tűnnek fel.

Az indiaiak számára a robotrepülő nem lesz ismeretlen, ha sikerül nyélbe ütni az üzletet, hiszen az ország 2020 óta lízingel két darabot az eszközökből, igaz, azok csupán a Reaper drónok alapváltozatai. A 2020-as, húsz indiai és négy kínai áldozattal járó határvillongás után beszerzett drónok azonban kulcsfontosságú szerepet játszottak a kínai csapatok megfigyelésében és az indiai ellenlépések megtételében.

Egy indiai biztonsági tisztviselő szerint beszerzésük óta a drónok tízezer órát repültek, és az Ádeni-öbölig és a Délkínai-tengerig is elmerészkedtek. Új-Delhi eredetileg 30-at tervezett az eszközökből vásárolni, mintegy 3 milliárd dollárért, ám ez a legújabb értékelés szerint 18-24 darabra csökkenhet. A vásárlás most két kormánybizottság döntésétől függ, az egyiket Rajnat Szingh hadügyminiszter, a másikat Narendra Modi miniszterelnök vezeti.

Az ügylet tovább erősítené a két ország biztonsági együttműködését, mely jelentősen bővült az elmúlt években. 

Míg 2008-ban a védelmi gyakorlatilag nulla volt, 2020-ra már 20 milliárd dollárt ért el. Az elmúlt évtizedben számos szerződés is született a két ország között, segítve azt, hogy használják egymás katonai bázisait, és hírszerzési információkat osszanak meg egymás között – írja a The Wall Street Journal.

A General Atomics drónjai lehetnek az első jelentős amerikai fegyvereladások 2020 óta Indiának, miután akkor Új-Delhi két tucat Sikorsky MH-60R haditengerészeti helikoptert rendelt a Lockheed Martintól 2,6 milliárd dollárért.

India újabban fokozottan figyeli Kínával közös határait, miután Peking egyre agresszívabban lép fel a térségben, továbbá az ország haditengerészete is járőrözik az Indiai-óceánon, hogy figyelje a kínai flotta lépéseit. A drónok beszerzése csökkentheti ennek költségét, hiszen az üzemeltetésük olcsóbb, mint a jelenleg használt Boeing P-8I repülőké. Új-Delhi várhatóan fejlett radarokkal, szenzorokkal és más, precíziós csapásmérésre alkalmas eszközökkel kívánja megrendelni a robotrepülőket, miközben 

a gyártó General Atomics az elmúlt hónapokban több indiai céggel kötött együttműködési szerződést. 

Ezek között van az állami Hindustan Aeronautics, mely az eszközök karbantartását végzi, míg a Bharat Forge indiai konglomerátum a leszálláshoz szükséges alkatrészeket gyártja majd.