A szicíliai maffia főnökeinek arcképével díszített kábítószert foglaltak le az olasz hatóságok egy raktárban a dél-olaszországi Marsalában – közölte az olasz rendőrség kedden.

A szicíliai hatóságok csaknem 200 ezer euró (78 millió forint) értékű hasist, kokaint és marihuánát foglaltak le egy raktárban. A rendőrök a lefoglalt kábítószert celofánba bugyolálva találták meg, a csomagoláson pedig Matteo Messina Denaro, Toto Riina és a Keresztapa című film szereplőinek arcképe volt.

Blitz against organised crime and drug trafficking in Naples
Fotó: AFP

Matteo Messina Denaro volt a szicíliai maffia legmagasabb rangú embere, januári letartóztatásáig az utolsó keresztapaként is emlegették. Denaro a szicíliai Castelvetrano egykori maffiavezérének fiaként 1993-ban vette át a Cosa Nostra vezetését az akkor már 23 éve körözött Tito Riinától, aki addig a szicíliai „maffiafőnökök főnöke” volt.

Mindkét férfit többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Riina 2017-ben halt meg a börtönben, Denarót pedig jelenleg a közép-olaszországi L’Aquila városának szigorúan őrzött börtönében tartják fogva.

Az ügyészség szerint Denarónak köze lehet a szicíliai maffia által elkövetett legszörnyűbb bűncselekményekhez, köztük az 1992-es pokolgépes támadáshoz, amelyben életét vesztette Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bíró, és egy 1996-os gyilkossághoz, amelynek során megfojtották és savban feloldották egy maffiózó 12 éves fiát.

Az olasz rendőrség több helyszínen is tartott razziát szicíliai Trapani térségében, ahol a feltételezések szerint Denaro hosszú ideig bujkált a hatóságok elől.