Indiában három embert letartóztatott a rendőrség Bihar állam keleti részén, mert közük lehet egy muzulmán férfi halálához, akit azért támadtak meg, mert állítólag marhahús volt nála – jelentette be egy rendőrségi tisztségviselő szombaton. 

Fotó: AFP

Ramcsandra Tivari, a raszulpuri rendőrkapitányság vezetője telefonon elmondta, hogy az esetet követően a rendőrség három embert tartóztatott le. Az áldozat, az 56 éves Naszím Kuresi, a hét elején hunyt el, miután megtámadta egy több mint húszfős tömeg, amely azt gyanította, hogy marhahúst rejteget, amelynek kereskedelmét és fogyasztását a szubkontinens egyes részein tiltják a helyi hatóságok. A rendőrség közbeavatkozott ugyan, de Kuresi még a kórházba szállítás közben meghalt. 

A hinduizmus tanításai szerint a tehenek szent állatok, és Indiában gyakoriak a fizikai támadások mindazok ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a húsáért vagy a bőréért levágtak egy marhát, különösen a muzulmán kisebbségből származó személyek vagy az ősi indiai kasztrendszer alacsonyabb szintjein állók vannak kitéve ennek.

Két hónap múlva India lesz a világ legnépesebb országa

Bár fogalmuk sincs, hogy valójában pontosan hányan vannak.

Keményvonalas hindu csoportok már régóta követelik a szarvasmarhavágás teljes tilalmát Indiában. A teheneket védő egyes önjelölt hindu igazságosztó csoportok maguk igyekeznek betartatni a törvényt, amióta Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista kormánya 2014-ben hivatalba lépett. 

Bihar államban egy regionális párt van kormányon, és Modi szövetségi kormánypártja, a Bharatija Dzsanata Párt ellenzékben politizál.