Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Europica Varietas könyvsorozatának bemutatóján Budapesten hétfőn.

GALLAI Sándor; NAVRACSICS Tibor
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Idézve Robert Schuman volt francia miniszterelnököt, az EU egyik atyját., Navracsics elmondta, hogy mielőtt Európa gazdasági, katonai egységgé válna, kulturális egységgé kell válnia.

A politikus szerint napjainkban egy közös európai politikai képződmény szülési fájdalmait érzékeljük, de még nem látni, milyen lesz az eredmény. Navracsics szerint az nyilvánvaló, hogy az európai intézmények nincsenek a helyükön. Sem a bizottság, sem a parlament nem az alapszerződés által előírt pályán mozog. Azonban egy európai közvélemény már kialakulóban van, így a a 2019-es EP-választásokon európai szintűvé vált a migráció vagy a klímaváltozás problémája és 

ilyen lehet a 2024-es európai választásokon Magyaraország és a demokrácia kérdése.

A tárcavezető szerint sokan panaszkodtak az európai intézmények unalmasságára, de ez is változóban van. A migráció vagy a klímaváltozás már valódi európai politikai problémává vált. 

Valamilyen közös európai politikai tér van alakulóban és ennek jobb, ha ennek megtanuljuk a nyelvét, ha érvényesíteni akarjuk érdekeinket.

Kifejtette, hogy az EU akarhat demokrácia lenni, de amíg nincs mögötte politikai közösség, addig nem lesz demokratikus politikai legitimációja. Sokáig tartott, amíg az unió eldöntötte, hogy akar-e egyáltalán demokrácia lenni, ez sokáig nem volt rövid távú cél. Most sem maga az EU próbál demokrácia lenni, inkább a tagállamokon próbál számon kérni valamiféle homályos demokrácia-kritériumokat.

Navracsics az európai föderalizmus kapcsán elmondta, hogy 

az EU nem európai szuperállam, hanem a nemzetállamokat meghaladó államközösség irányába tart.

Az MCC Press és az Osiris Kiadó Europica Varietas című könyvsorozatának első darabjai közül kettő az unió alapító atyáinak, Jean Monnet-nak és Robert Schumannak az írásait, a harmadik pedig Oscar Halecki lengyel történész Európa millenniuma című munkáját tartalmazza.