Folytatódtak csütörtökön a munkabeszüntetések Görögországban, ahol a szakszervezetek így tiltakoznak amiatt, hogy a hatóságok ügyet sem vetettek a korábbi vasútbiztonsággal kapcsolatos figyelmeztetéseikre. Ez vezetett az ország történetének legsúlyosabb vasúti balesetéhez.

Protest For The Victims Of The Railway Accident In Greece
Felelősségre vonást követelnek a tüntetők. Fotó: AFP

A közszolgáltatások leálltak a 24 órás sztrájk idejére, zárva maradtak az állami iskolák. Nem indítanak és fogadnak járatokat a repülőterek, a hajók nem futottak ki a kikötőkből. A városi tömegközlekedésben is fennakadások várhatók, mivel a taxisok és a metróalkalmazottak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A vasutasok gördülő sztrájkot tartanak a február 28-i baleset óta, amelyben 57 ember vesztette életét, amikor egy 350 embert, főleg egyetemistákat szállító vonat teherszerelvénnyel ütközött Tempinél.
Athén központjában tüntetők gyűltek össze, akik azzal vádolják a konzervatív kormányt és az egész politikai rendszert, hogy figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek követeléseit a vasúti közlekedés biztonságának garantálására. 

Nem indítanak és nem fogadnak repülőjáratokat.
Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

„Ki akarjuk fejezni a csalódottságunkat amiatt, ami évek alatt történt, de főleg a dühünket Tempiért” – írta közleményében a magánszektor dolgozóit tömörítő GSEE szakszervezet, amely a baleset alapos kivizsgálását szorgalmazza. 

Nem hagyjuk, hogy az eset az átláthatóság hiánya, az eltussolás, a felelősségelhárítás és a késlekedés miatt a feledés homályába vesszen

– tették hozzá.
A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az igazságügyi vizsgálat már tart a baleset ügyében. „A bűnösöknek a pozíciójuktól függetlenül fizetniük kell” – szerepelt a közszolgálati dolgozókat tömörítő ADEDY egyik plakátján.
Kiriákosz Micotákisz kormányfő bocsánatot kért a baleset miatt, ígéretet tett több munkaerő felvételére és arra, hogy az segítségével helyrehozza az elavult vasutat. A kormányfő mandátuma júliusban jár le, de valószínűleg előrehozza a parlamenti választásokat májusra.


 

Nagy-Britanniában is folytatódnak a sztrájkok


Csütörtökön a vasutasok, a tanárok és az egyetemi alkalmazottak szüntették be munkát Angliában magasabb bért, több munkahelyet és jobb körülményeket követelve. A vonatok alig 40-50 százaléka közlekedik az országrészben, de olyan térségek is vannak, ahol teljesen leállt a vasút.