Közélet

Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) megpróbálhatja lejáratni Oroszországot, de Moszkva nem ismeri el a joghatóságát. Az ICC két Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűncselekménnyel kapcsolatban kíván ítélkezni. Oroszország sosem ratifikálta az ICC joghatóságát.

„Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát” – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Peszkov a The New York Times című lapnak arra a – névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozó – közlésére reagált, amely szerint a hágai bíróság a közeljövőben két, Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökkel kapcsolatos eljárást kíván indítani Oroszország ellen.

Russian President Putin holds annual press conference in Moscow MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 20: Russian Presidential Spokesman Dmitry Peskov is seen during Russian President Vladimir Putin's annual end-of-year news conference at Moscow's World Trade Centre in Moscow, Russia on December 20, 2018. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Nem ismerjük el ezt a bíróságot, nem ismerjük el ennek a bíróságnak a joghatóságát. Mi ezt gondoljuk erről

– jelentette ki Peszkov. Emlékeztetett rá, hogy évek óta sem ez, sem más nemzetközi intézmény nem vette a fáradságot, hogy foglalkozzon „a polgári infrastruktúrának az ukrán nacionalisták” általi lerombolásával és a civilek legyilkolásával a Donyec-medencében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság, amelyet az 1998-as római statútum alapján hoztak létre, nem része az ENSZ-nek, és csupán a dokumentumot ratifikáló országoknak tartozik elszámolással. A statútumhoz nem csatlakozott Oroszország (aláírta, de nem ratifikálta), az Egyesült Államok (aláírta, de később visszavonta aláírását) és Kína (nem írta alá).

Az oroszok szerint Amerika Dr. Genyára akarja kenni az Északi Áramlat felrobbantását

A Kreml nem hiszi el, hogy ukránbarát magánemberek állhattak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni robbantások mögött, mert ilyenre csak kevés különleges szolgálat képes – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva. A nyugati mesék szerinte annyira elrugaszkodottak, mintha egy Austin Powers-filmet akarnának forgatni a Fehér Házban. Az orosz vezetés szerint a görcsös bűnbakkeresés azt bizonyítja, hogy az USA-nak benne van a keze a robbantásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016-ban egy rendeletet látott el kézjegyével, amelyben megerősítette, hogy Oroszország nem válik a Nemzetközi Büntetőbíróság részesévé. Az orosz külügyminisztérium szerint a bíróság

nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem vált a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független szervévé.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának alelnöke hétfőn a Telegram-csatornáján rámutatott, hogy mivel 2016 óta Oroszország nem részes fél a római statútumban, a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága felette. A TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy a bíróság nem hozhat döntést Oroszország ellen, „de megpróbálja” ezt.

Érvelésében a politikus rámutatott, hogy a római statútumhoz 123 állam csatlakozott, közülük 25 NATO-ország vagy azok szövetségesei, „akik finanszírozzák az ukrajnai háborút és felfegyverzik a kijevi rezsimet azért, hogy nemzetközi bűncselekményeket kövessen el”. A szenátor szerint ugyanezek az országok „privatizálták a bíróság titkárságát”, azaz saját állampolgáraikkal töltötték fel.

A Nemzetközi Büntetőbíróság NATO-módra való igazságszolgáltatás. Ugyanakkor az Egyesült Államok nem tartozik a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatósága alá

– hangsúlyozta a politikus.

 

Oroszország Nemzetközi Büntetőbíróság Peszkov
Kapcsolódó cikkek