Közélet

Orosz–ukrán háború 384. nap – friss hírek

Az ukránbarát Atesh partizáncsoport az elmúlt időszakban több merényletet, robbantást is magára vállalt. A floridai kormányzó szerint nem nemzeti érdek az USA számára, hogy jobban belekeveredjen az orosz–ukrán háborúba.

Az USA szerint működőképesek azok a felmentések, amiket az Oroszországgal szemben hozott élelmiszer- és műtrágyaexportra vonatkozó szankciókba beépítettek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője erről azt követően beszélt, hogy az orosz külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy az orosz mezőgazdasági exportőrök nem tudják eljuttatni a világpiacra az árujukat. Oroszország azt is közölte, hogy hajlandók meghosszabbítani a gabonaalkut, de csak 60 napra. Ned Price ezt a kijelentést nem kommentálta, de annyit elmondott, hogy 

a tárgyalások láthatóan kritikus állapotban vannak.

Fotó: Aris Messinis

Ron DeSantis floridai kormányzó szerint az amerikai vezetés meghatározott célok és elszámoltathatóság nélkül finanszírozza az orosz–ukrán háborút. Az Atesh partizáncsoport a megszállt Ukrajna egyes részein alakult, tagjai között megtalálhatók ukránok, krími tatárok és oroszok, és

A partizáncsoport azt állítja, hogy hétfőn éjfél után megölte a Herszon megyei Nova Kahovka katonai közigazgatásának helyettes vezetőjét. 

21:55

Orosz-amerikai incidens: Moszkva szerint magától esett a tengerbe a drón

Az orosz hadügyminisztérium keddi közlése szerint az orosz Szu-27-es vadászgépek nem kerültek érintkezésbe azzal az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant. Korábban az amerikai hadsereg azt közölte, hogy egy Szu–27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka pedig arról beszélt, hogy az MQ-9-es Reaper drón rutinműveletet végzett a nemzetközi légtérben, amikor találat érte és lezuhant.

20:32

Bekérette az orosz nagykövetet a washingtoni külügy

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price bejelntette, hogy a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék az Egyesült Államok erőteljes tiltakozását a drón megsemmisítése miatt. Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

 

18:49

Aggasztó incidens: amerikai drónt semmisített meg egy orosz vadászgép

Egy Szu–27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült – közölte kedden az amerikai hadsereg.

18:40

Ukrajna maga gyárt lőszert a szovjet tankokhoz

Egy vezető ukrán fegyvergyártó kedden bejelentette, hogy elkezdett 125 mm-es lőszert gyártani a még szovjet időkből származó tankokhoz, segítendő a tervezett offenzívát az inváziós orosz csapatok ellen. Az állami tulajdonban lévő Ukroboronprom a lőszert a határokon kívül gyártják kooperációban egy meg nem nevezett NATO-tagállamban.

18:18

Putyin szerint Oroszország léte a tét Ukrajnában

Miközben az orosz csapatok hullámai kedden is egymás után indultak az ukrán vonalak felé, Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette azon véleményét, amely szerint a háború tétje nem kevesebb, mint Oroszország puszta létezése.

16:51

Rákapcsol a rakétagyártásra Oroszország

Utasítást adott a nagy pontosságú fegyverek gyártásának megduplázását Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a tárcavezető a Taktikai Rakétafegyverek Vállalatnál (KTRV) tett látogatást.

15:33

Heteken belül Ukrajnában lehetnek a lengyel MiG–29-esek

Akár négy-hat héten belül átadhatja régi MiG–29-es vadászrepülőit Ukrajnának Lengyelország – közölte kedden Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki azonban az átadásra szánt gépek számát nem árulta el.

15:12

Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát

A Kreml szóvivője kijelentette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság megpróbálhatja lejáratni Oroszországot, de Moszkva nem ismeri el a joghatóságát – mondta Dmtirij Peszkov. Az ICC két Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűncselekménnyel kapcsolatban kíván ítélkezni. Oroszország sosem ratifikálta az ICC joghatóságát.

14:39

Lavrov szerint Európában egyre több a náci

Az eredeti náci eszmék terjednek Európában az orosz külügyminiszter szerint. Szergej Lavrov arról beszélt, hogy a Nyugat az Egyesült Államok vezetésével világuralmi terveket szövöget, aminek Oroszországnak muszáj ellenállnia. Az orosz diplomácia vezetője erről a Nemzetközi Ruszofil Mozgalom alapító kongresszusán beszélt.

14:08

Oroszország a szankciók árnyékában is 80 milliárdos offshore vagyont épített fel

A nyugati szankciók dacára az oroszok jelentős árnyéktartalékokat tudtak felhalmozni az ország megtépázott nyersanyagexportjából. A pénzhegy azonban nincs biztonságban, és hamarosan ezek is csatlakozhatnak a zár alá vett eszközökhöz.

13:30

A litván elnök uniós forrásokat követel a határvédelemre

Meg kell védeni az Európai Unió külső határait az illegális migrációval szemben, és erre uniós forrásokat kell biztosítani – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Ez Európa címmel rendezett vitáján kedden. Beszédében hangoztatta: az EU Fehéroroszországgal közös litvániai határán tapasztaltak megtanították, hogy fel kell ismerni azt, amikor az illegális migrációt az unió elleni támadásra használják.

12:41

Európa rohamosan fegyverkezik, miközben az USA csak úgy ontja magából a harci gépeket

Az Európába irányuló fegyverszállítások 47 százalékkal emelkedtek 2013 és 2022 között, miközben a globális import 5,1 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államok részesedése a globális fegyverexportból ez idő alatt 33-ról 40 százalékra emelkedett, Oroszország viszont kevesebb fegyvert értékesített világszerte. Tavaly Ukrajna lett a világ harmadik legnagyobb fegyverimportőre, csak Katar és India előzi meg.

12:05

Fél évig bujkáló orosz katonát fogtak el az ukrán erők

Az ukrán rendőrség letartóztatott egy orosz katonát, aki állítólag hat hónapig bujkált elhagyott épületekben Harkivban a régió felszabadítása után. A 27. Orosz Különálló Gárda Motoros Lövészdandár 42 éves katonáját hétfőn vették őrizetbe, miközben a regionális rendőrök a Kupianszk-Vuzlovyi térség falvaiban járőröztek.

10:03

Bombamerényletet vállalt magára az ukránbarát Atesh partizáncsoport

Az Atesh partizáncsoport a megszállt Ukrajna egyes részein alakult, tagjai között megtalálhatók ukránok, krími tatárok és oroszok.

10:01

Floridai kormányzó: Ukrajna támogatása elvonja a figyelmet az USA legsürgetőbb kihívásairól

Ron DeSantis szerint az amerikai vezetés meghatározott célok és elszámoltathatóság nélkül finanszírozza a konfliktust.

09:56

A gabonaalku szabotálásával vádolják Washingtont az oroszok

Moszkva állítja, hogy a nyugati szankciók miatt nem tudja a világpiacra vinni a mezőgazdasági termékeit.

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek