Közélet

A gabonaalku szabotálásával vádolják Washingtont az oroszok

Oroszország azt állítja, hogy a nyugati szankciók miatt nem tudja a világpiacra vinni a mezőgazdasági termékeit. Az élelmiszer- és a műtrágyaexport mentességet élvez a szankciók alól, de Moszkva szerint ezek a kiskapuk nem működnek. Washington szerint ez hazugság.

Az Egyesült Államok szerint működőképesek azok a felmentések, amiket az Oroszországgal szemben hozott élelmiszer- és műtrágyaexportra vonatkozó szankciókba beépítettek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője erről azt követően beszélt, hogy az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Versinin azt állította, hogy az orosz mezőgazdasági exportőrök nem tudják eljuttatni a világpiacra az árujukat.

Fotó: AFP

Ned Price szerint ez egyértelműen nem igaz, mivel állítása szerint egyértelmű, hogy Oroszország élelmiszer- és műtrágyaexportja a háború előtti szintre emelkedett – írta a TASZSZ orosz hírügynökség. A külügyi szóvivő szerint ezt nemcsak az USA, hanem több más ország is így látja.

Kijevbe látogatott António Guterres ENSZ-főtitkár

A hamarosan ismét lejáró gabonaalku meghosszabbításáról tárgyal Zelenszkijjel.

Már régen visszanyerték a piacaikat, de azt állítják, hogy a szankciók miatt nem tudnak mezőgazdasági termékeket exportálni. Ez egyszerűen nem igaz 

– mondta Ned Price. Ezzel szemben Versinin arról beszélt, hogy az orosz exportőrök előtt megugorhatatlan akadályok vannak, mivel az az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által kidolgozott szankciók alóli mentességek nem működnek.

Az utóbbi időben csak kifogásokat hallunk Moszkvától a fekete-tengeri gabonaszállításokkal kapcsolatban. Oroszország tudja, hogy a világnak szüksége van a gabonára, ezért szándékosan akadályozzák az exportot ezen a vonalon 

– vélekedett az amerikai külügy szóvivő. Hozzátette, hogy Washington támogatja a fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló megállapodás meghosszabbítását és kiterjesztését.

Oroszország korábban azt közölte, hogy hajlandók meghosszabbítani a gabonaalkut, de csak 60 napra. Ned Price ezt a kijelentést nem kommentálta, de annyit elmondott, hogy a tárgyalások láthatóan kritikus állapotban vannak.

Hagynunk kell, hogy az érintettek maguk rendezzék ezt a kérdést 

– zárta a sorait a szóvivő.

 

gabonaalku Fekete-tenger gabonaexport
Kapcsolódó cikkek