Közélet

Orosz–ukrán háború 399. nap – friss hírek

Oroszország titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát. Volodimir Zelenszkij Kijevbe hívta Hszi Csin-ping kínai elnököt. A NAÜ főigazgatója ismét ellenőrzi a zaporizzsjai atomerőművet. Az oroszok atomfegyverekkel gyakorlatoznak. Friss hírek a háborúból.

Oroszország titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát, de azt tudni lehet, hogy már csak szociális célokra fordítanak többet a katonai kiadásoknál. A moszkvai pénzügyminisztérium adatai szerint a költségvetésben március 24-ére elérte a 2400 milliárd rubelt a titkosított vagy meg nem nevezett célra fordított kiadások összértéke.

Firefighters extinguish a fire in a building materials store after a Russian drone attack in the Ukrainian capital, Kiev, on March 28, 2023.
Fotó: AFP

Emellett az orosz hadügyminisztérium azt közölte, hogy hadgyakorlatot indította, amiben a Jarsz interkontinentális rakétarendszereket is tesztelik. A minisztérium Telegram-csatornája szerint több mint 3 ezer katonát és mintegy 300 eszközt érint a gyakorlat.

Az ukrán elnök szerint a háború lezárásának az egyik kulcsa nem a nyugaton van, hanem Kínában. Szerinte Peking segítségével véget lehetne vetni a harcnak, ezért országába invitálta Hszi Csin-ping kínai elnököt. Zelenszkij úgy gondolja, hogy Kínának érdemes lenne meghallgatnia az oroszok mellett az ukránok hangját is a háborúval kapcsolatban.

An injured man stands in front of destroyed building after a deadly strike in the city of Sloviansk, on March 27, 2023. - Shelling of the eastern Ukraine town of Sloviansk on March 27, 2023, killed at least two people and wounded more than two dozen others, authorities sai
Fotó: AFP

Továbbra is a zaporizzsjai atomerőmű az ukrajnai harcok egyik legnagyobb kockázata. Az orosz kézen lévő létesítmény környékére az elmúlt hónapokban több rakéta is becsapódott, ezek miatt a felek egymást hibáztatják. Mindenki attól fél, hogy egy eltévedt rakéta nehogy visszafordíthatatlan katasztrófát okozzon. Az atomerőmű biztonságának érdekében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi ismét a létesítménybe utazik, hogy ellenőrizze az ottani állapotot.

 

22:11

Aggódnak a zaporizzsjai atomerőmű épségéért

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője újból meglátogatta a zaporizzsjai atomerőművet és hangsúlyozta, hogy a létesítményt nem szabad megtámadni. Aggasztónak találta, hogy a biztonsági helyzet egyértelműen nem javul a környéken, így a szervezete új koncepciót készít az atomerőmű épségének szavatolásához.

22:08

Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak

Egyre véresebbek a harcok a kelet-ukrajnai városért. Bahmut védelme érdekében már a tartalékokat is fel kell használnia Kijevnek.

20:05

Az ukrán hadsereg nagy része megsemmisült Bahmutnál a Wagner-vezér szerint

Egyelőre egyik fél sem hajlandó lemondani Bahmutról. Jevgenyij Prigozsin szerint ha a Wagner-csoport elpusztul, magával viszi a sírba az ukrán hadsereget.

17:23

Rejtélyes tárgyat hoztak felszínre a felrobbantott Északi Áramlat mellől

A szeptember végi robbantás körül továbbra is sok a tisztázatlan kérdés. Dánia most egy titokzatos tárgyat hozott fel az Északi Áramlat mellől.

17:20

Az ukránok átcsaptak a fronton és lebombázták Melitopolt, Kijev offenzívát készíthet elő

Ukrán rakéták csapódtak be mélyen a front mögött, az orosz kézen lévő Melitopol városban. A támadásban felrobbant egy vasúti raktár, és a település áramellátása megszűnt. Melitopol az orosz sereg déli vasúti csomópontjaként üzemel, illetve fontos összekötő kapocs Moszkva és a Krím félsziget között. Nyugati és orosz tisztviselők is arra számítanak, hogy Kijev jelentős tavaszi offenzívát indíthat a következő hetekben.

12:47

Kína és Oroszország: Amerika akadályozza, hogy bármi kiderüljön az Északi Áramlat felrobbantásáról

Oroszország továbbra is azt akarja, hogy egy átfogó, átlátható és elfogulatlan vizsgálat keretében az ENSZ találja meg, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot. A dániai orosz nagykövet, Vlagyimir Barbin sürgette: az elkövetőket, a támogatóikat, a szervezőket és a felbújtókat mind el kell kapni.

10:03

Egyre jobban titkolja az orosz kormány, hogy mire költi a pénzt

Oroszország titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát, de azt tudni lehet, hogy már csak szociális célokra fordítanak többet a katonai kiadásoknál.

10:01

Atomfegyverekkel gyakorlatoznak az oroszok

A legújabb interkontinentális rakéták is részt vesznek a szerdán kezdődő hadgyakorlatban.

10:00

Ukrajnába hívta a kínai elnököt Zelenszkij

A Bahmutnál zajló ütközet tétje elsősorban politikai, Hszi Csin-ping moszkvai látogatásai nem az oroszok szája íze szerint alakulhatott, és Ukrajna szívesen látná vendégül a kínai elnököt – nyilatkozta az ukrán elnök.

09:59

A NAÜ-főigazgató szerdán ellenőrzést tart a zaporizzsjai atomerőműben

A főigazgató ellenőrzi az erőmű biztonsági szintjét, és felhívja a figyelmet a létesítmény védelmének fontosságára.

háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek