Közélet

Fennmaradnak az árstopok, amíg érezhetően nem csökken az infláció

A kormány fenntatja azokat azokat az intézkedéseket, amelyek az infláció mérséklését szolgálják, az árstopokról a határidő lejárta előtt két héttel dönthet a kabinet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, aki szerint a nyáron gyorsulhat fel az infláció csökkenése, majd az év végére elérhető az egy számjegyű ütem.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be a kabinet legújabb döntéseiről. A tárcavezető beszélt arról is, hogy Magyarország részt vesz az uniós lőszerbeszerzésben, de nem küld belőle Ukrajnának, a Budapest Airport megvásárlásáról továbbra is tárgyalnak, a gyermekvédelmi törvény szigorítását június végéig elfogadhatja a parlament.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra Budapest, 2023. március 23.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án.MTI/Soós Lajos Budapest, 2023. március 23.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

 

12:33

Véget ért a kormányinfó

Véget ért a kormányinfó, köszönjük a figyelmüket!

12:24

Ekkor fog Orbán Viktor Kijevbe menni

 Orbán Viktor akkor fog Ukrajnába látogatni, ha a találkozónak lesz értelme, és sikerül haladást elérni olyan vitás kérdésekben, mint a kárpátaljai magyar oktatás ügye.

12:17

A kormány célja, hogy egységes legyen a vízdíj az országban

Még nincsen döntés arról, hogy milyen változások lehetnek a vízdíjak tekintetében, de kormányzati szándék, hogy országban egységes legyen a vízdíj, mert nagyon eltérő árak vannak - mondta a tárcavezető.  

11:58

Biztonságban van a magyar bankrendszer

A tőkekivonás nem veszélyezteti a magyar bankokat, nem fenyegeti semmilyen megrázkódtatás a szektort - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

11:57

Extraprofithoz jutott a szankciókon keresztül Oroszország

A tárcavezető szerint ha az uniós szankcióknak lenne értelme, akkor nem jutott volna extraprofithoz Oroszország.

 Az energetikai szankciók nem annak fájnak, aki ellen bevezették

 - fogalmazott a miniszter.

11:50

Nem lehet Magyarországon letartóztatni Putyint

Nem lehet a hazai jogrend szerint magyar területen letartóztatni Putyint, mert nincs kihirdetve itthon az ICC statútuma - válaszolta újságírói kérdésre Gulyás, hozzátéve, hogy a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény. Sem az USA, sem Oroszország nem fogadja el az ICC határozatait, nem is tagjai a szervezetnek. 

11:44

Akadályozná a külföldi befolyást a kormány

A cél az, hogy a párttörvény azon szabályát, hogy külföldről ne lehessen pénzt elfogadni, az minden jelölőszervezetre érvényes legyen az önkormányzati választáson - jelezte Gulyás Gergely.

 

11:43

A békepárti álláspont is oka az uniós tárgyalások elhúzódásának

Magyarország nem hajlandó a háborúpárti álláspontot képviselni, ezért az uniós tárgyalások lényegesen lassabban haladnak, bár ezt az Unió nem fogja soha kimondani - mondta egy kérdésre Gulyás. 

11:41

Nem szimpatizál az amerikai vezetés a magyarral

A jelenlegi magyar kormánnyal nem szimpatizál a mostani amerikai vezetés, ezért olyan területeken próbálunk együttműködni, ahol vannak kapcsolódási pontok, mondta Gulyás, megjegyezve, hogy nem a magyar fél fizette az ottani ellenzék kampányát, hanem ez fordítva történt. 

11:16

Vagy kapunk Oroszországból gázt, vagy leáll a magyar gazdaság

Hiába van csövük, ha nincs benne gáz Gulyás szerint, szerinte vagy kapunk Oroszországból gázt, vagy leáll a magyar gazdaság, a különleges földgázkészletet továbbra is fenntartják. 

11:14

Az ukránok továbbra sem változtatnak a nyelvtörvényen

Nagyon régóta szeretnénk változtatni, de az ukránok nem változtatnak a nyelvtörvényükön, válaszolta arra az újságírói kérdésre, hogy mikor változtat a kormány az Ukrajnával kapcsolatos politikáján. Világossá tették, hogy addig nincs tárgyalás, amíg nem tesznek eleget az uniós irányelveknek, szerinte nincs más eszköze a magyar diplomáciának, "kénytelenek vagyunk azokkal az eszközökkel élni, amik vannak", fogalmazott

10:56

A történelmi Magyarország térkép nem diszkriminatív

Teljesen világos az a vélemény, amit az MLSZ kapott a miniszter szerint, a fegyelmi szervezet vezetője úgy fogalmaz, hogy a történelmi Magyarország térkép nem diszkriminatív. Így ha valaki egy ilyen szimbólumot visz be, annak nincs akadálya, a "joggyakorlat a helyes irányba mozdult el", mondta.

10:54

Olyan átvilágításra van szükség a Budapest Airport megvásárlása esetén, ami egy júliusig tartó lezárást nem tesz lehetővé

Július vége túl ambíciózus határidő, ha a felek mindenben megállapodnak, akkor is olyan átvilágításra van szükség, ami egy júliusig tartó lezárást nem tesz lehetővé, mondta a Budapest Airport megvásárlásáról. Hangsúlyozta, azt szeretnék, ha minél előbb megtörténne, arra viszont nem válaszolt, hogy ez még idén megtörténik-e.

10:52

A Magyar Orvosi Kamara korábban támogatta az ügyeleti rendszer átszervezését

Egyelőre az orvosok harmada írta alá az ügyeleti szerződését, de a miniszter szerint az a fő kérdés, hogy elegendő orvos írja alá, szerinte minden megyében, ahol elindult az új rendszer, ott ez biztosított. Jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara az ügyeleti rendszer átszervezését támogatta korábban.

10:48

Április közepén dönthet a kormány az árstopokról

Minden árstopról a határidő lejárta előtt két héttel dönt a kormány, mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy addig az inflációs adatok is ismertek lesznek. Szerinte van egy világos előírás, hogy ugyanannyit terméket kell tartaniuk a boltoknak, mint korábban, ezért olyan helyzet nem állhat elő, mint a bezinársapka kivezetésekor. 

10:46

Az év közepéig elfogadhatják a gyermekvédelmi törvény szigorítását

A frakció dolgozik a gyermekvédelmi törvény szigorításán, legkésőbb az év első feléig, június végéig elfogadhatják. 

10:45

A bizottság nem jogszerűen jár el Magyarországgal szemben

Az a kérdés, hogy a bizottság jogon kívüli szempontokat, tehát politikai szempontokat is mérlegel-e, mondta az uniós forrásokról a miniszter, aki szerint csúsznak a visszajelzésekkel, hiába kötöttünk megállapodást, nem tartották be a határidőket. Szerinte a bizottság döntésén múlik, hogy mikor jönnek az uniós forrásunk,

a bizottság nem jogszerűen jár el Magyarországgal szemben.

 

10:43

A legbiztosabb szállítási mód továbbra is orosz

2010-ben még 2 interkonnektor volt, most 6 van, szerinte a legbiztosabb szállítási mód, továbbra is az orosz. Romániából nem tudtunk gázt hozni, mert az amerikaiaknak nem volt érdekük kitermelni, ami szerinte azt bizonyítja, hogy őket is üzleti érdekek vezérlik. Az a kérdés, hogy van -e elegendő gáz, idén szerencsénk volt Gulyás szerint.

10:41

Frusztrációból fakadó rágalomhadjárat az amerikai emberi jogi jelentés

Azok az erők, amelyek nem sajnáltak 4 milliárd forintot, hogy ne a jelenlegi kormánypártok legyenek hatalmon, most írtak egy jelentést.

Hangsúlyozta, tényszerűen hazugságokat tartalmaz a dokumentum, úgy fogalmazott, hogy egy frusztrációból fakadó rágalomhadjárat része.

 

 

10:36

A harmadik világháború esélye soha nem volt akkora, mint manapság

A harmadik világháború esélye soha nem volt akkora, mint manapság, mondta a miniszter. A finn és svéd NATO csatlakozásról azt mondta, hogy a vita és az álláspontok ismertek, a finnek esetében támogatják a ratifikációt, a svédek esetében nem fogalmazott egyértelműen. Ugyanakkor szerinte a svéd csatlakozás nem sokáig fog elhúzódni, szerinte a parlamenti időszakban erre sor kerülhet.

10:33

Addig kell fenntartani az infláció elleni intézkedéseket, amíg érezhetően nem csökken az infláció

A kormány fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek az infláció mérséklését szolgálják, azzal számolunk, hogy az év közepére ez fel fog gyorsulni, majd év végére elérjük, hogy egy számjegyű legyen az infláció. Ilyen intézkedések a rezsicsökkentés, a kamatsopok, az árstopok, ez utóbbi szerinte nagyon nagy könnyebbség azoknak, akik alapvető élelmiszereket vásárolnak

Hangsúlyozta, addig kell fenntartani az infláció elleni intézkedéseket, amíg érezhetően nem csökken az infláció.

10:29

Semmi nem védi a 14 éven felülieket

A miniszter szerint a fő baj nem az, hogy ne fenyegetné büntetést pedofil bűncselekményt, a nagyobb baj ott van, hogy a 14 éven felülieket semmi sem védi. 

Azt nekem senki ne mondja, hogy normális ha egy 40 éves ember egy 15 éves gyerekkel létesít szexuális kapcsolatot

- fogalmazott a miniszter.

10:27

Ez a rendszerváltás legsúlyosabb korrupciós botránya

A magyar rendszerváltás legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó, az első és legfontosabb az ügy teljes körű feltárása - mondta az ellenzéki pártok külföldi finanszírozásáról. Szerinte az Állami Számvevőszék ezt részben megtette, most a parlamenten van a sor, a pártok megkapták a lehetőséget, hogy a jelentésre reagáljanak. 

10:24

Baráti beszélgetés lehet a NATO Ukrajna bizottsága

Baráti beszélgetés lehet a miniszter szerint, hogy összehívták a NATO Ukrajna bizottságát, a tárcavezető szerint egyhangúságra van szükség minden ilyen döntésnél. Az ukrán dömpingről azt mondta, hogy további döntésekre van szükség magyar részről, tárgyaltak, ha tudnak, érdemes válaszlépéseket hozni. Egyes országokban az unió elismeri a piactorzító hatásokat, Magyarországon ezt nem tették meg.

10:21

Uniós lőszerbeszerzésben részt vesz a magyar kormány.

Közös uniós lőszerbeszerzésben veszünk részt, ami előnyös, hiszen könnyebben jutunk lőszerekhez, ugyanakkor lesznek olyan tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszereket a háborúba küldik. 

Jövő héten fogadhatja el a parlament a békepárti határozatot, Gulyás Gergely minden politikai erőt kér, hogy támogassák ezt a határozatot, erősítsék meg a választói akaratot, amely egy évvel ezelőtt megnyilvánult.

Minden támogatást megad a magyar kormány, befogadja a menekülteket, de szeretnénk elkerülni a háborúba való belesodródást.

10:19

A kormány fenntartja az álláspontját

Röviden tárgyalta a kormány a legfontosabb aktuális kérdésekről, utána a miniszterelnöknek a brüsszeli csúcsra kellett utaznia - kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint továbbra is az orosz-ukrán háborúról tárgyalnak. Egyre több olyan kijelentés van szerinte, ami aggodalomra ad okot.

A kormány fenntartja az álláspontját, hogy tűzszünetre és békére van szükség, a fegyverszállításban nem veszünk részt

- hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a NATO tagorszáágoknak világos szabályai vannak, egy védelmi szövetség. Magyarország viszont erősíti védelmi képességeit, hazánk az elsők között hozott létre egy magas készültségű NATO csapatot, amely védelmi célokat szolgál, a háborúban nem vesz részt.

 

Kormányinfó Szentkirályi Alexandra Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek