Milliók láthatták a közösségimédia-platformokon azt a fotót, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök letérdelt a napokban Moszkvába látogató Hszi Csin-ping kínai elnök és kommunista vezető előtt, sőt úgy tűnik, mintha kezet is csókolna neki. A Newsweek tényellenőrzője annak járt utána, igazi-e a kép.

China's President Xi Jinping, accompanied by Russian Deputy Prime Minister Dmitry Chernyshenko, walks past honour guards during a welcoming ceremony at Moscow's Vnukovo airport on March 20, 2023. - Chinese leader arrived in Moscow on Monday saying his first state visit to Russia since the Ukraine conflict broke out would give "new momentum" to bilateral ties. (Photo by Anatoliy Zhdanov / Kommersant Photo / AFP) / Russia OUT
Hszi
Fotó: Anatoliy Zhdanov

Találkozóik után a két elnök arról számolt be, hogy „praktikus együttműködésre” rendezkedtek be, illetve hogy nem kérnek a szabályokból, amelyeket a Nyugat kényszerítene rájuk.

Az orosz–ukrán háború, illetve a Washington és Peking közt kialakult feszültség a melegágya a kölcsönös vádaknak – hogy a másik tisztességtelen eszközökkel folytat propagandát –, illetve a hírhamisításoknak, ezért jelenségként is érdekes, és a világpolitikai helyzetre is jellemző a térdelős fotó esete.

A Twitteren a fotót posztoló felhasználók közül Glasnost Gone – akinek az oldalán 62 ezren nézték meg a képet, bár szerinte ő jelezte, hogy hamis lehet – a Newsweeknek azt mondta, úgy gondolja, egy ukrajnai Telegram-poszt lehet a futótűzként terjedő kép eredete (amit azon a helyen egyébként több mint 311 ezren láttak). 

Nem tudni, mekkora összes nézettséget ért el a Twitteren, majd a Facebookon a kép, mindenesetre az előbbin csak Jason Jay Smart, a Kyiv Post újságírójának oldalán 770 ezren látták és több mint ezren megosztották. Mindezek alapján milliókra lehet becsülni azoknak a számát, akik ezen a képen láthatták, amint Putyin elnök megalázkodik nagy hatalmú kínai vendége előtt.

A Newsweek a fotó több furcsasága alapján arra jutott, hogy a képet valószínűleg mesterséges intelligencia segítségével alkották meg. A képen Putyin meghajló lába torz és furcsán felpuffadt. A háttérben álló egyik alak kezei elmosódottak és egymásba olvadók – és a kezek tökéletes reprodukálása még mindig nehéz a mesterséges intelligenciák számára is. Aránytalanul torzítottnak tűnik az asztal egyik lába is, és a hivatalosan közölt fotók egyike sem ebben a helyiségben készült a jelek szerint.

Aligha hihető ugyanakkor, hogy valaki egy ilyen pillanatról „lesifotót” készíthessen a biztonsági emberek mellett észrevétlenül, vagy hogy egy hivatalos fotó kiszivárogjon. A fotónak nincs is forrásmegjelölése. Ráadásul a képen Putyin arca nem látszik, és Hszi arca is csak annyira, hogy szinte fel sem ismerhető. 

Amanda Florian a Hugging Face fotóelemző eszközt használva is arra jutott, hogy az arcokon és Hszi haján található torzulások alapján a képet számítógép generálhatta – írta a  Newsweek.  A végén az amerikai lap hozzáteszi, hogy habár ez a kép szinte bizonyosan hamisított, a szintén amerikai Háborútudományi Intézet (Institute for the Study of War, ISW) szakértői szerint az igazolható, hogy a két vezető közti  viszony „féloldalas”: szerintük a kínaiak visszafogottabbak a barátkozást illetően, mint Putyin szeretné.