Hírek

Hszi és Putyin együtt: nem kérünk a szabályaitokból

Közös nyilatkozatot adott ki moszkvai találkozója után a kínai és az orosz elnök, amely szerint megelégszenek a nemzetközi jog normáival, és nem hagyják hogy mások ezeken felüli szabályokat oktrojáljanak rájuk. Kína az Egyesült Államok első számú geopolitikai riválisa.

Elfogadhatatlanok azok a kísérletek, amelyek a nemzetközi jog általánosan elismert elveit és normáit „szabályokon alapuló rend” gyakorlatával próbálják felváltani – áll a keddi moszkvai orosz–kínai csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban.

Moszkva, 2023. március 21. A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfőt ábrázoló matrjoska baba, egymásba helyezhető, csökkenő méretű fa bábukészlet egy moszkvai ajándékboltban 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján.
Fotó: Dmitrij Szerebrjakov / MTI / AP / Dmitrij Szerebrjakov

A Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök vezette megbeszélést követően kiadott dokumentumban 

a felek elítélték az erőpolitikát, a hidegháborús gondolkodásmódot és a tömbökön alapuló konfrontációt.

A dokumentumban Moszkva üdvözölte Pekingnek az ukrajnai válság politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésében játszott pozitív szerepét, és megerősítette elkötelezettségét az „egy Kína” elve mellett.

Kína, a világ második legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok első számú geopolitikai riválisa, amelyhez Oroszország közelebb sodródott, miután a fejlett államok elítélték és szankciókat vetettek ki rá Ukrajna lerohanásáért.

Egymás tenyerébe csapott Putyin és Hszi, „praktikus együttműködésre” rendezkednek be

Oroszország kínai cégekkel pótolná a háború miatt kivonuló nyugati vállalatokat, és jelentősen növelné földgázexportját az ázsiai országba – többek között erről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában. Peking béketerve Moszkva számára alap.

 

 

 

Putyin erőpolitika Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek