A nemzetgazdaság szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartja a logisztikai és közúti fuvarozási ágazatot a kormány, ezért a megváltozott piaci helyzethez igazodva emelkedik az adómentesen adható napidíj összege mind belföldi, mind külföldi kiküldetések esetén – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfői közleményéből.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy a szektor a hazai 5, a foglalkoztatottak 4 százalékát adja, 130 ezer család megélhetését biztosítja, azonban az miatt dráguló üzemanyagok versenyhátrányt eredményeztek a 2015 óta változatlan napidíjakon keresztül. Ezért a GFM javaslatára 

az adómentesen adható napidíjat belföldi kiküldetés esetén 3 ezer forintról 9 ezerre, míg külföldi kiküldetés esetén 60 euróról 85-re emeli a kormány.

Ettől az ágazat versenyképességének javulását várják. Miközben a Covid-válság előtt az európai uniós rangsorban a 8. helyezést érte el Magyarország a nemzetközi fuvarozási teljesítményt vizsgálva, jelenleg csak a 12. helyen állunk. Ezt a folyamatot próbálja megfordítani a kormány, és az intézkedés segíthet a sofőrhiány orvoslásában is.