Közélet

Szlovákia harmadáron jut hozzá amerikai Viper helikopterekhez

Azért cserébe, hogy Pozsony átadta az ukránoknak a MiG–29-es vadászgépeit, az USA kedvezményesen ad el a szlovákoknak 12 új Bell AH-1Z Viper helikoptert. A csomaghoz tartozik a pilóták kiképzése is. Szlovákia F–16-os vadászgépekre is igényt tart.

Az ügyvezető szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad szerint az Amerikai Egyesült Államok kedvezményesen kínál 12 új Bell AH-1Z Viper helikoptert a Szlovákia által Ukrajnának adományozott MiG–29-es vadászgépek helyett – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a miniszternek a közösségi hálón tett bejelentésére hivatkozva szerdán.

Fotó: AFP

A szlovák tárcavezető szerint az amerikai ajánlat a helikoptereken kívül a pilóták kiképzésére, illetve mintegy 500 AGM-114 Hellfire rakétára is kiterjed, mindezért Szlovákiának megközelítőleg 340 millió eurót kellene fizetnie, három-négy éven belül.

A fennmaradó összeget, mintegy 660 millió dollárt ajándékként kapnánk az amerikai kormány védelmi alapjától (Foreign Military Financing)

– idézte Jaroslav Nad szavait a szlovák hírügynökség. A szlovák ügyvezető miniszter úgy véli, országa két éven belül kaphatná meg az amerikai helikoptereket. Megjegyezte: az ajánlat iránt – amely részben közvetett kompenzáció lehet a Szlovákia által megrendelt F–16-os vadászgépek leszállítása terén bekövetkezett késedelem miatt – más országok is érdeklődnek.

„Mostantól ingyen kell harcolnunk?” – nő a feszültség az orosz hadseregben, mert csúsznak a fizetések

Mind a harcoló katonák, mind pedig a családok késve kapják meg a fizetésüket. Egyelőre nem tudni, miért maradnak el a bérekkel az orosz védelmi minisztériumnál.

Jaroslav Nad megállapította: ilyen módon az Ukrajnának adott MiG–29-es vadászgépekért országa 900 millió eurót meghaladó értékű kompenzációt kaphat, amely összeg a helikopterekre elnyerhető amerikai kedvezményen kívül tartalmazza a vadászgépek átadásáért ígért 200 millió eurós, valamint az ugyancsak Ukrajnának adott Kub légvédelmi rendszerért járó 50 millió eurós európai kompenzációt is. 

A szlovák ügyvezető védelmi miniszter által ismertetett ajánlatról még a pozsonyi kormánynak is döntést kell hoznia.

Eduard Heger tavaly decemberben egy ellene indítványozott bizalmi szavazáson megbukott kabinetje, amely azóta ügyvezetőként kormányoz, a múlt héten online ülésen döntött arról, hogy Szlovákia a teljes készletét, 13 darab MiG 29-es vadászgépet, illetve egy Kub légvédelmi rendszert adományoz Ukrajnának. A szlovák fegyverzet átadásának előzménye, hogy Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő a február eleji brüsszeli EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozója során ígéretet tett arra, hogy Szlovákia átadja MiG–29-es vadászgépeit Ukrajnának.

A vadászgépek átadásáról hozott múlt heti döntés ellen több szlovák ellenzéki párt is tiltakozott, 

köztük az Ukrajnának történő szlovák fegyverszállítást elutasító Irány (Smer-SD) is, amelynek elnöke, Robert Fico pénteken bejelentette: büntetőfeljelentést tesz az ügyben a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. A szlovák védelmi tárca szerdai közlése szerint az Ukrajnának szánt vadászgépek még Szlovákia területén vannak, az átadás folyamata néhány héten belül fejeződik be.

 

Bell AH-1Z Viper fegyverkezés Szlovákia
Kapcsolódó cikkek