Közélet

Ukrajna megsemmisített egy orosz rakétaszállítmányt a Krím félszigeten

Felrobbant egy orosz rakétákat szállító vonat a Krím félszigeten – jelentette be az ukrán védelmi minisztérium. A krími Dzsankoj város orosz vezetője is megerősítette a szállítmány megsemmisítését, állítása szerint a vonatot drónok támadták meg. Kijev hivatalosan nem vállalta magára a támadást.

Az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget északi részén dróntámadás pusztított el egy rakétaszállító vonatot – az esetről egy helyi orosz vezető mellett az ukrán védelmi minisztérium is hírt adott. Ukrajna hivatalosan nem vállalta magára az akciót, ahogy korábban a Kercsi híd felrobbantásával kapcsolatban is tagadott Kijev.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán védelmi minisztérium annyit közölt, hogy a rakétaszállítmány felrobbantása tovább gyengíti Oroszországot, és egy lépéssel közelebb hozza a Krím félsziget visszafoglalását. 

Kijev szerint a rakétákat Oroszország fekete-tengeri flottájának szállították.

Egy krími orosz vezető elmondta, hogy a támadásban egy ember megsérült, illetve több épület lángra kapott. Az elektromos hálózat megrongálódott a támadásban. Moszkva szerint az attakot egyértelműen Ukrajna hajtotta végre. Legutóbb tavaly októberben hasonló dróntámadás érte az orosz flottát Szevasztopol kikötőnél.

A krími attak mellett az ukrán erők megpróbáltak áttörni az orosz állásokon Krasznilomanszkij irányába, Donyeck és Luhanszk megye határánál. 

Az orosz hadsereg visszaverte ezt a próbálkozást 

– mondta Alekszandr Szavcsuk, az orosz hadsereg egyik szóvivője a Ria Novosztyi orosz hírportálnak. A közlése szerint még időben észlelték az érkező ukrán gyalogságot és több páncélozott járművet, a támadókat pedig a tüzérség állította meg. A szóvivő azt is közölte, hogy Torszkoje falunál megindult az ukrán hadsereg 67. gépesített dandárja, amit szintén a tüzérség állított meg.

Vészjósló toborzásba kezdett a Wagner-csoport

A zsoldossereg alapítója szerint napi 500-800 fővel növelik a taglétszámot, és immár védi őket a Vlagyimir Putyin által aláírt legutóbbi szólásszabadságot korlátozó törvény is.

A harcok közben tovább tartanak Bahmut városában, ahol a háború leghosszabb és legvéresebb csatája zajlik hónapok óta. A február 28-i Wagner-csoport vezette ostrommal az orosz erők a település több mint felét megszerezték, de az ukrán védők bevették magukat Bahmut ipari negyedébe, ahol tartják az állásaikat. A luhanszki népi milícia nyugállományú alezredese, Andrej Marocsko azt közölte a RIA Novosztyi lappal, hogy az ukránok elkezdték elfoglalni a civil épületeket a területeket. Állítólag a katonák nemcsak az üresen maradt házakat foglalják el, hanem azokat is, ahol még élnek emberek.

A Wagner zsoldossereg folytatja Bahmut bekerítését, de egyelőre nem sikerült elvágniuk az ukrán csapatok utolsó utánpótlás-útvonalát, a Csasziv Jar-i utat. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője szerint Moszkva visszatartja a csapataitól a további ostromhoz szükséges utánpótlást, így pedig nem tudják kiűzni az utolsó ukrán katonákat a városból.

 

Bahmut háború Krím-félsziget
Kapcsolódó cikkek