Közélet

Vészjósló toborzásba kezdett a Wagner-csoport

A zsoldossereg alapítója szerint napi 500-800 fővel növelik a taglétszámot, és immár védi őket a Vlagyimir Putyin által aláírt legutóbbi szólásszabadságot korlátozó törvény is.

Habár messze nem felhőtlen Vlagyimir Putyin elnök és a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin viszonya, a zsoldossereg felpörgeti a toborzását, és május közepére 30 ezerrel akarja növelni a létszámot.

BAKHMUT, UKRAINE - FEBRUARY 24: A military tank moves amid Russia-Ukraine war continues in Bakhmut, Ukraine on February 24, 2023.
Újabb és újabb orosz zsoldosok érkezhetnek Ukrajnába
Fotó: AFP

A Wagner-csoportot a Putyinhoz (egykor?) ezer szállal kötődő Prigozsin alapította, aki a háború után bevezetett nyugati szankciók által sújtott oligarchák közé tartozik. Számos alkalommal bírálta az orosz hadi főnököket, mert szerinte aláássák a tevékenységüket. Most azonban a Telegramra feltöltött hangüzenetében kijelentette, hogy 

a 42 orosz városban létrehozott Wagner-toborzóközpontok napi 500-800 embert vesznek fel,

és május közepére 30 ezerrel nőhet a létszám – az adatokat nem támasztotta alá semmivel, és a számok távolról nem is hitelesíthetőek. 

Mindeközben a vele változékony viszonyban álló Putyin aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az önkéntesek és zsoldosok „hiteltelenítését”. Eszerint bárki, aki kritizálja őket – beleértve a Wagner-csoport tagjait –, az akár ötéves börtönbüntetésre, illetve 300 ezer rubeles pénzbírságra is ítélhető.

Aki kockáztatja az életét, hogy garantálja országunk és polgáraink biztonságát, mostantól védve lesz a hazugságoktól és provokációktól

– mondta Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, a Duma elnöke.

 

Putyin Prigozsin Wagner csoport háború ukrán Orosz
Kapcsolódó cikkek