Közélet

A hadsereg szerint igenis van remény az ukrán kitartás szimbólumánál

Bár Bahmut városát gyakorlatilag lerombolták, az ukránok nem adják oda a területet az oroszoknak, és a katonai szóvivő szerint az utánpótlás kérdését is sikerült megoldani.

Az ukrán erőknek sikerült Bahmut városán kívül tartani az orosz csapatokat, sőt, lőszert, élelmiszert, felszerelést és gyógyszereket juttattak el a védőknek amellett, hogy a sérülteket kimenekítették a területről – legalábbis ezt állítja az ukrán hadsereg.

Bahmut, 2023. február 28.Égő ház előtt beszélget két férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.
Fotó: Jevhen Tyitov / MTI / EPA

Kijev szerint legalább 400 orosz katonát öltek vagy sebesítettek meg az elmúlt órákban, miközben az orosz nyomás ellenére sikerül szabadon tartani több utat is, amely a városba vezet – az információkat a Reuters független forrásból nem tudta megerősíteni.

Bahmutot nem azért kell megtartani, mert stratégiai jelentősége van, hanem mert a város az ukrán kitartás szimbóluma lett

– mondta korábban az ukrán külügyminiszter. A donyecki város ellen február 28-án indított elsöprő támadást a Wagner-csoport, azonban az előrenyomulás megakadt a Bahmutka folyónál. Több ukrán tábornok javasolta Volodimir Zelenszkijnek, hogy rendelje el a visszavonulást a városból, de az ukrán elnök kitart Bahmut megtartása mellett.

Az elmúlt napokban többször is felvetődött a hír, hogy a toborzásba kezdő Wagner-csoportnak sikerült előre nyomulnia Bahmut északi és déli részén, és megközelítették a várost védő katonák utolsó működő utánpótlási útvonalát. Később azonban olyan információk is napvilágot láttak, hogy a gyakorlatilag porig rombolt település környékén a sár az ukrán védőket segítheti.

 

Bahmut orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek