Közélet

Ukrajnának kedvez az időjárás: sártengerbe ragadnak az orosz tankok

Az időjárási viszonyok még a 21. században is döntőnek bizonyulhatnak egy háború során.

Miközben az ukrán csapatok tovább védik Bahmutot, az emelkedő hőmérséklet hatására a fagyott talajt is sártenger váltja fel a térségben, ami negatívan hat a csapatok mozgására a brit katonai hírszerzés legfrissebb értékelése szerint.

Fotó: AFP

A Twitteren közzétett összegzés kiemeli, hogy ez általában a védekező csapatokat segíti. Ám, hasonlóan az elmúlt egy-két héthez, éjszakánként még továbbra is fagyhat a következő héten.

Az átlagosnál melegebb hőmérsékletről szóló távolabbi előrejelzések szerint azonban a tél utolsó napjaiban és a tavasz kezdetén tovább csökkenhet a csapatok mozgásának lehetősége, míg a raszputyicának nevezett, mindent elborító sártenger szinte biztos, hogy március végén tetőzik.

Ez a szárazföldi műveleteket tovább gátolhatja, különösen az utakat elkerülő, nehezebb páncélosok esetében. A Bahmut környéki, felforgatott földeken ez a hatás még erőteljesebb lehet.

Az orosz inváziót tavaly is nagyban hátráltatta, és különösen a logisztikát hozta nehéz helyzetbe, hogy a támadó hadsereg az utakra kényszerült az olvadás után.

 

Bahmut raszputyica sár
Kapcsolódó cikkek