Az Egyesült Államok szankciókkal sújtja a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IBB) magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét. A büntetőintézkedések érintik az IBB orosz állampolgárságú elnökét, Nyikolaj Koszovot, valamint a pénzintézet alelnökét, a szintén orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapovot is.

Fotó: Róka László

Washington szerint az IIB a korrupció és a tiltott finanszírozás mechanizmusaként szolgálhat, budapesti jelenléte lehetővé teszi Oroszországnak, hogy a Kreml rosszindulatúan befolyásolja Közép-Európát és a Nyugat-Balkánt. A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank egy közel 50 százalékban az orosz, 25,27 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő pénzintézet. Székhelyét 2019-től Moszkvából Budapestre helyezte át.

Az amerikai pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium által elrendelt szankciók több mint 120 szervezetre és személyre vonatkoznak több mint 20 országban, köztük a szankciók kijátszásának elősegítőire – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A pénzügyminisztérium külön közleményben szólt arról, hogy világszerte szankciókat vetett ki orosz pénzügyi közvetítőkre és szankciókat kijátszókra, köztük Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Kínában székhellyel rendelkező személyekre, cégekre.

Korábban is volt rá példa

Ez nem az első alkalom, hogy az amerikai diplomácia ilyen erőteljesen fejezi ki rosszallását Magyarországgal szemben, elég, ha a 2014-es kitiltási botrányra gondolunk, amikor az Obama-adminisztráció több magyar tisztviselőt, köztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjét is eltiltotta az Egyesült Államokba lépéstől. Igaz, a mai intézkedéseket nem kimondottan Magyarország ellen hozták, hanem rengeteg érintettje van világszerte.

Mindenesetre a magyar és az amerikai kormány viszonya a hűvöstől a hidegen át a fagyosig változott a jelenlegi amerikai ciklusban, és nemhogy az enyhülés jelei nem mutatkoznak, egyre sarkosabban fogalmaznak a politikai résztvevők. A helyzet azt követően mérgesedett el, hogy Washington egyre nyilvánvalóbbá tette, nem tűri a magyar békepárti álláspontot az ukrán háborúval kapcsolatban.

Az 1961-ben született Laszlóczki Imre a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diplomát. A bank honlapja szerint a stratégiáért és politikáért felelős. Laszlóczki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott különböző vezető beosztásokban, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban. Ezenkívül diplomáciai képviseletet látott el Olaszországban, Kuvaitban, Líbiában, Marokkóban, Portugáliában és Oroszországban.