Közélet

A szlovák és a cseh államfő közös látogatást tett Kijevben

Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a cseh államfő, Petr Pavel és a szlovák elnök, Zuzana Caputová. A vendégeskedő államfők szerint közös látogatásuk országaik együttműködésének új korszakát jelenti. Pavel és Caputová Kijev mellet Bucsát is felkeresi.

Kijevbe érkezett Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfő pénteken. A két vezető Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal, és több más program is szerepel látogatásuk napirendjén – jelentette a CTK cseh és a TASR szlovák hírügynökség.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 5.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Lengyel-Ukrán Gazdasági Fórumon Varsóban 2023. április 5-én. Zelenszkij az ukrajnai háború egy évvel ezelőtti kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Lengyelországban.MTI/AP/Czarek Sokolowski Varsó, 2023. április 5.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Lengyel-Ukrán Gazdasági Fórumon Varsóban 2023. április 5-én. Zelenszkij az ukrajnai háború egy évvel ezelőtti kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Lengyelországban.
MTI/AP/Czarek Sokolowski
Fotó: Czarek Sokolowski / MTI

Caputová 2022 májusában már ellátogatott az országba Volodimir Zelenszkij meghívására. Petr Pavel március 9-i beiktatása óta először jár Ukrajnában.

Zuzana Caputová a Facebookon azt írta: a kijevi látogatás a Pozsony és Prága közötti együttműködés új korszakát is jelzi.

Tovább szigorítanák az ukrán mezőgazdasági importot a lengyelek

Varsó az olcsó gabonafélék tilalmán kívül további lépéseket tenne a hazai termelők védelmében. Az ukrán mezőgazdasági termékek az alacsonyabb ár miatt nehéz helyzetbe hozzák a szomszédos országok gazdálkodóit.

Kijevben a szlovák államfő kijelentette: 

Az, hogy az ukrán főváros ma is működik, azt mutatja, hogy a támogatás, amelyet Ukrajna kap, hasznos, közelebb hozza a békét, és távolabb tartja az agresszort.

A két elnök ellátogatott a közeli Bucsába is, ahol az orosz erők kivonulása után több száz holttestet találtak. Pavel a helyszínen azt mondta: „Nem engedhetjük meg, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen.”

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után nem sokkal átadta saját légvédelmi rakétarendszerét Kijevnek. Egy évvel később a pozsonyi kormány az Európai Unióban és a NATO-ban elsőként hivatalosan megerősítette, hogy vadászgépeket szállított Kijevnek. Azóta Csehország és Szlovákia tankokat és más fegyvereket is küldött már Ukrajnába.

Az ukrán hatóságok péntek reggel több orosz légi csapásról számoltak be Kijev térségében is.

 

 

Zuzana Caputová Petr Pavel Kijev
Kapcsolódó cikkek