Nemzetközi gazdaság

Tovább szigorítanák az ukrán mezőgazdasági importot a lengyelek

Varsó az olcsó gabonafélék tilalmán kívül további lépéseket tenne a hazai termelők védelmében. Az ukrán mezőgazdasági termékek az alacsonyabb ár miatt nehéz helyzetbe hozzák a szomszédos országok gazdálkodóit.

Varsó azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak (EB), hogy a gabonafélék behozatali tilalmán kívül vizsgálja meg azt is, hogy milyen kockázatai vannak további ukrán mezőgazdasági termékek importjának – jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén a lengyel miniszterelnök.

Ukraine,On,Grain,Wheat,,Trade,Export,And,Economy,Concept.Ukraine on grain wheat, trade export and economy concept.
búza, gabona, tilalom, ukrán
Tovább szigorítanák az ukrán mezőgazdasági importot a lengyelek.
Fotó: Shutterstock

Mateusz Morawiecki szerin a gabonafélékre (búza, kukorica, repce) tagállami szinten elrendelt behozatali tilalom uniós szintre emeléséről szóló tárgyalások jó úton haladnak az Ukrajnával szomszédos uniós országok és az Európai Bizottság között.

A kormányfő egyúttal azt is bejelentette, hogy Varsó hamarosan indítványozni fogja azt is, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, néhány más agrártermék, köztük az ukrán baromfi, tojás és a tejtermékek importjának területén nem történt-e tisztességtelen piaci magatartás. A lengyel kormány azt kéri, hogy az EB megbízható módon ellenőrizze, milyen hatást gyakorolt a lengyel piacra ezeknek a termékeknek az importja az utóbbi néhány hónapban, és milyen destabilizációs kockázatai vannak behozataluknak a jövőben.

Öt uniós tagország, Lengyelország mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia (mindannyian Ukrajna szomszédjai) a múlt héten azt kérte a brüsszeli bizottságtól, hogy intézkedjen az Európai Unióba vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak súlyos károkat okozó ukrán mezőgazdasági termékek ügyében.

Ezekre Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzőleg egyoldalú importtilalmat vezetett be.

A PAP hírügynökségnek egy magas rangú lengyel diplomata Brüsszelben azt mondta, hogy az Európai Bizottság az öt országba érkező ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 90 százalékára tervez behozatali tilalmat elrendelni, a többi termékre pedig piacvédő intézkedéseket indíthat el, ha pedig destabilizációs kockázat merülne fel, behozatali kvótákat vagy vámtarifákat is megszabhat.

Magosz: nem tűr halasztást az ukrán gabonaügy megoldása

Bár az idő egyre jobban sürget, egyelőre nem sikerült hathatós megoldást találnia az Európai Bizottságnak az ukrán gabonadömping miatt kialakult helyzetre. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint legkésőbb az aratás megkezdéséig rendezni kell a piaci viszonyokat. A hazai gabonának gyorsan új piacot kell találni, hogy a betakarításkor a tavalyi gabona helyett már az új termény kerülhessen a magtárakba.

 

 

gabona Ukrajna Lengyelország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek