Egy argentin fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy bíróság elé kell állnia nyolc egészségügyi dolgozónak Diego Maradona halála miatt. Az ügyészség gondatlan emberöléssel vádolja őket, és 8-tól 25 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

Fotó: AFP

Az isteni Diego 2020 novemberében, 60 évesen vesztette életét, miután leállt a szíve, alig pár nappal azután, hogy agyműtéten esett át. Az egyhangú bírósági döntés elutasította a vádlottak kérelmét, hogy szüntessék meg az eljárást, így 

az idegsebész Leopoldo Luque, a pszichiáter Agustina Cosachov és hat társuk sorsát a bírósági tárgyalás dönti majd el.

A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de a várakozások szerint 2024-ben lehet. A mostani döntést meghozó bírósági tanács egyik tagja szerint az ügyészek elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze az eljárás megindításához. A boncolás szerint a focista halála tüdőödéma okozta szívelégtelenség miatt állt be.

A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy 

az alkohol- és drogproblémákkal küzdő világbajnok szíve csaknem kétszerese volt a normálisnak. 

Az argentin bálvány halálát egy orvosi bizottság is vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyi személyzet nem megfelelő, hiányos és meggondolatlan módon végezte munkáját – írja az ESPN. Jelentésük szerint Maradona legalább 12 órán keresztül az agónia csalhatatlan jeleit mutatta halála előtt.