Megsértette a brit adatvédelmi törvényt a TikTok, ezért a helyi adatvédelmi hivatal 12,7 millió fontos (5,5 milliárd forint) bírságot szabott ki az alkalmazással szemben – közölte az ország Információbiztosi Hivatala (ICO) kedden.

Tiktok,App,Logo,On,Screen,And,A,Finger,Pointing,At
Fotó: Shutterstock

Az ICO szerint a TikTok 1,4 millió 13 év alatti brit gyereket engedett fel a platformjára, noha hivatalosan 13 év alattiaknak nem engedi fiók létrehozását. John Edwards információügyi biztos szerint, ahogy a fizikai, úgy a digitális világban is vannak törvények a gyerekek biztonsága érdekében, amelyeket a TikTok nem tartott be, amikor szülői engedély nélkül engedte tevékenységüket az interneten.

A szabályokat az ICO szerint 2018 májusától 2020 júliusáig megszegő vállalat feltehetően követte is a gyerekek tevékenységét, ami könnyen vezethetett ahhoz, hogy ártalmas tartalmakat kínáljon számukra.

A kínai alkalmazás szóvivője közölte, hogy 

nem értenek egyet a döntéssel, de örülnek, hogy a bírság összege csökkent a tavaly kilátásba helyezett 27 millió fonthoz képest.

Az ICO bírsága számos kormány azon döntése után lett kiszabva, amely a hivatalos eszközökön megtiltja az alkalmazás használatát – írja a Reuters.