A kínai app pár év alatt meghódította a világot, ám a népszerűséggel az alkalmazás veszélyei és a keleti befolyás kérdése is a reflektorfénybe került. A TikTokra ráfér a szabályozás, mint az összes többi közösségi médiára, ám sok nyugati ország egyszerűen csak betiltaná – írta a CBS.

TikTok
Fotó: Anadolu Agency

A TikTok a világ egyik legnépszerűbb alkalmazása több mint egymilliárd aktív felhasználóval, az Egyesült Államokban pedig a lakosság felének – több mint 150 millió embernek – le van töltve a telefonjára. Az alkalmazás humor, zene, tánc, tippek, vélemények és információk végtelen, görgethető gyűjteményét kínálja – az alkalmazás felhasználói által közzétett rövid videókon keresztül, amelyeket az algoritmusok az érdeklődésük alapján juttatja el az embereknek.

Ha az emberek ennyire imádják, akkor az USA miért akarja betiltani a TikTokot?

Az amerikai kongresszusnak négy fő aggálya van a TikTokkal kapcsolatban: az alkalmazás a felhasználók adatait gyűjti és raktározza el; a gyerekek függővé válhatnak tőle; valamint az emberek könnyen erőszakos tartalmakat és hamis információkat találhatnak rajta.

Természetesen ez a három tényező a többi nagy közösségi médiára is igaz, de a Facebook, az Instagram vagy a YouTube nincs egy karnyújtásnyira a tiltólistától. Hogy mi a különbség köztük és a TikTok között? A kínai befolyás, a negyedik és valójában legfontosabb tényező az amerikai törvényhozók szemében.

A TikTok anyavállalata a ByteDance, a ByteDance pedig egy kínai vállalat, amelynek együtt kell működnie a Kínai Kommunista Párttal

– foglalta össze Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő.

Krishnamoorthi és egy másik képviselő, Mark Gallagher a társszponzorai az úgynevezett TikTok-tilalom-törvényjavaslatnak, a legnagyobb aggodalmuk pedig az adatgyűjtés, valamint ennek felhasználása arra, hogy Kína befolyásolni tudja az amerikai népet.

Milton Mueller, a Georgia Tech kiberbiztonsági és közpolitikai professzora azonban nem ért egyet azzal az indoklással, hogy a TikTokot a Kínai Kommunista Párt irányítaná, és szerinte az általuk elraktározott adatokat sem használják másra, mint a többi közösségi média.

Egyáltalán nincs arra utaló jel, hogy az alkalmazást egy külső hatalom irányítaná, ez teljes kitalációnak tűnik. Pár kattintással könnyen találhatunk információkat az ujgur elnyomásról, és rengeteg olyan tartalom van, amely nevetségessé tenné a kínai vezetőt, Hszi Csin-pinget

– mondta Mueller.

Shouzi Chew, chief executive officer of TikTok Inc., during an interview for an episode of "The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations" at the TikTok office in New York, U.S., on Thursday, Feb. 17, 2022. ByteDance Ltd.'s TikTok has emerged as the top challenger to the social media dominance of Meta Platforms Inc., the parent company of Facebook and Instagram.
Shou Chew, a TikTok vezérigazgatója.
Fotó: Christopher Goodney / Bloomberg via Getty Images

Az adatgyűjtés egy érdekes kérdés. Három technikai tanulmány készült a TikTok algoritmusairól, én személyesen ellenőrizhettem a kódot, és minden alkalommal az derült ki, hogy betartják a saját adatvédelmi nyilatkozatukat

– Mueller szerint a kínai alkalmazás sok szempontból még szabálykövetőbb, mint az amerikai vetélytársai, amelyek többször is kiadták a kormánynak a felhasználók adatait.

Mint a közösségi média minden alkalmazása, a TikTok is adatokat gyűjt, például a telefon modelljét, az internetes IP-címét és az időzónát. Azonban a legtöbbel ellentétben nem ismeri a felhasználók nevét vagy a GPS-helyét és csak egy általános helymeghatározást végez, hogy kiderítse, melyik városra szűkítse le a helyi tartalmak ajánlását.

A TikTok támogatói szerint az alkalmazás megtámadása elsősorban politikai célt szolgál. A törvényjavaslatot benyújtó képviselők keménynek tűnhetnek Kínával szemben, ami a két ország közötti kereskedelmi háború élesedésével jelentősen növelheti a népszerűséget. Az alkalmazás kézenfekvő, hiszen függővé teszi a gyerekeket, látszólag ellopja a titkaikat, és egy külső hatalom nevében befolyásolja a lakosságot. Igaz, ezt a többi közösségi médiáról is el lehet mondani.

Arról nem is beszélve, hogy az alkalmazást szinte lehetetlen lenne betiltani, 90 százalék az esély arra, hogy ezt a lépést alkotmányellenesnek ítélnék, hiszen egy információforrásról és egy publikációról van szó. Nem a kínai kormányt érné csapás, hanem a TikTok 150 millió amerikai felhasználóját

– jelentette ki Mueller. A másik lehetőség, az eladás sem valószínű, hogy megtörténhet, hiszen erre a Kínai Kommunista Pártnak tényleg volna befolyása, és megtilthatja a vállalatnak, hogy új kézbe adja a vezetését.

A TikTok azonban egy harmadik lehetőséget is javasol. Shou Chew vezérigazgató gyakran említette ezt kongresszusi meghallgatásán: a Project Texas egy olyan javaslat, amely szerint a TikTok teljes működését az Egyesült Államokba költöztetnék, és minden adatát, még a szigorúan titkos algoritmusokat is egy amerikai vállalat, az Oracle felügyelete alá helyeznék.

A lényeg a következő: Amerikai adatok tárolása amerikai földön, amerikai cég által, amerikai személyzet által felügyelve. Ez kiküszöbölné azt az aggodalmat, amelyet néhányan megosztottak velem, hogy a TikTok által gyűjtött felhasználói adatok a kínai törvények hatálya alá kerülhetnek

– mondta Shou.

A törvényjavaslatért felelős képviselők azonban ezzel a megoldással sincsenek megelégedve, és elfogadhatatlanak tartják a kínai befolyás mindenfajta formáját.

Az amerikai nép sokkal megosztottabb a kérdésben, mint ahogyan azt a törvényhozók lefestik. A Pew Research Center március végén közzétett kutatása szerint a megkérdezettek fele támogatná a teljes tilalmat, 28 százalékuk nem biztos, míg 22 százalékuk ellenzi a kormány közbelépését.

A tiltást követelők legnagyobb része azonban még sosem használta az alkalmazást, míg az aktív felhasználók 56 százaléka nem támogatja a törvényjavaslatot.