Ron DeSantis lehetséges amerikai elnökjelölt hétfőn találkozott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel, és méltatta a kétoldalú kapcsolatokat, különösen az erős Japán gondolatát.

A hivatalosan négy országra kiterjedő kereskedelmi küldetés részét képező utazás célja, hogy a floridai kormányzó külpolitikai bizonyítványait megőrizze, mielőtt hivatalosan bejelentették volna, hogy indul a 2024-es republikánus elnökjelöltségért, várhatóan még ebben az évben – írja a Reuters.

Fotó: AFP / Kimimasa Mayama / Pool 

 

Nagyra értékeljük, hogy Japán milyen nagyszerű szövetségese volt az Egyesült Államoknak sok-sok évtizeden át 

 

– mondta DeSantis Kisidának a tokiói miniszterelnöki hivatalban tartott találkozójuk elején.

Japán tavaly öt évre szóló, 315 milliárd dolláros katonai fejlesztést mutatott be az egyre erősebb Kínával szemben és az  észak-koreai rakétakilövésekre reagálva. DeSantis  úgy fogalmazott, üdvözlik Japán erőfeszítéseit, miközben tudja, hogy a régióban nehézségekkel kell szembenéznie és hisz abban, hogy „egy erős Japán jó Amerikának, és egy erős Amerika jó Japánnak”.

DeSantis hétfőn találkozik Josimasa Hajasi japán külügyminiszterrel, majd Dél-Koreába, Izraelbe és Nagy-Britanniába utazik. 

Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójának, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly novemberben az Egyesült Államok választásain, és esélyesnek tartják a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, miközben hivatalosan egyelőre nem jelentette be az indulási szándékát. Egy márciusi felmérés szerint a republikánus párt előválasztásán részvételüket ígérők körében Donald Trump népszerűsége 54 százalék a februári 43 után, miközben Ron DeSantis támogatottsága országos szinten 28-ról 24 százalékra mérséklődött. A harmadik helyen 6 százalékkal Mike Pence volt alelnök áll.