Donald Trump volt amerikai elnök a New York-i bíróság előtt ártatlannak vallotta magát mind a 34 vádpontban. Az exelnök az üzleti nyilvántartás hamisítása miatt került a bíróság elé.

Trump in New York
Fotó: Brazil Photo Press via AFP

Fox News kiszámolta, hogy amennyiben mind a 34 pontban bűnösnek találja a bíróság Donald Trumpot, akkor 

akár 136 év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható lenne rá. 

A tényleges büntetés ennél természetesen sokkal kisebb lesz és egyelőre az is kétséges, hogy bármelyik vádpontban bűnösnek találnák Trumpot – írta meg a Fox News.

Az üzleti nyilvántartások meghamisítása New York államban jellemzően szabálysértésnek számít. Abban az esetben válhat bűntetté, ha 

a vádlott csalási szándéka egy másik bűncselekmény elkövetésére, illetve az elkövetés elősegítésére vagy eltitkolására irányuló szándékot is magában foglalta.

A manhattani körzeti ügyész, Alvin Bragg, aki a vádemelést intézte Trump ellen elmondta, hogy New York állam választási törvénye bűncselekménynek tekinti a jelöltállítás törvénytelen eszközökkel történő előmozdítását célzó összeesküvést. Bragg szerint Trump ezt a törvényt sértette meg a 2016-os választások előtt, mivel több estben is vesztegetéssel igyekeztek elhallgattatni mindenkit, aki Trump megválasztását fenyegető információkat birtokolhatott. Az exelnök később meghamisította az üzleti nyilvántartásokat, hogy az így kifizetett összegeket eltusolja.

Összesen 34 hamis bejegyzést találtunk az üzleti nyilvántartásokban, többek között azt a 130 ezer dolláros kifizetést, amiből az egész ügy kiindult 

– mondta Bragg. Donald Trump még 2016-ban a Stormy Daniels művésznéven működő pornószínésznőnek fizette ki ezt az összeget, hogy a nő ne beszéljen arról, hogy 2006-ban viszonyuk volt.

Donald Trump szerint a vádemelés és a bírósági eljárás pusztán egy politikai boszorkányüldözés, ami arra irányul, hogy megakadályozzák a 2024-es indulását a választáson.