Helyi idő szerint délután fél kettő előtt érkezett meg a Donald Trumpot szállító, 11 autóból álló karaván a kerületi ügyész hivatalába, mely a manhattani büntetőbíróság épületében található, miután a múlt héten a vádesküdtszék 34 bűncselekmény ügyében vádat emelt ellene.

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 04: Former U.S. President Donald Trump waves as he arrives at the Manhattan Criminal Court on April 04, 2023 in New York, New York.  Trump will be arraigned during his first court appearance today following an indictment by a grand jury that heard evidence about money paid to adult film star Stormy Daniels before the 2016 presidential election. With the indictment, Trump becomes the first former U.S. president in history to be charged with a criminal offense.
Fotó: Kena Betancur / Getty Images

A volt elnök számára azonban különleges elbánást biztosítottak a hatóságok, így csupán rövid időt kellett őrizetben töltenie, nem kerülnek bilincsek a kezére, és fotó sem készül róla, ám az ujjlenyomatáról mintát vesznek, ahogy más vádlottak esetében is.

A bíróság előtt Trump minden bűncselekmény kapcsán ártatlannak vallotta magát a volt vagy jelenlegi amerikai elnököt először érintő büntetőügyben, melyet a politikus-üzletember többször is boszorkányüldözésnek nevezett. A vádak alapját az képezi, hogy Trump 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy hallgasson kettőjük kapcsolatáról. 

Ez önmagában nem bűncselekmény, sőt az sem, hogy ezt hamisan számolta el cége könyveiben – ez csak kisebb súlyú vétség, mely már elévült –, azonban Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész szerint 

ezt a kampányfinanszírozási szabályokat megsértve tette, ami viszont már kimeríti a bűncselekmény fogalmát. 

Azonban mindegyik vádpont a bűncselekmények legenyhébb fajtájának számít, melyek mindegyike esetében négy év börtön a maximálisan kiszabható ítélet.

Trump nemcsak a vádakat, de a Danielsszel folytatott viszony tényét is tagadja. Az ügyben a hallgatási pénzt átadó Michael Cohent, aki sokáig dolgozott a volt elnök számára, korábban börtönbüntetésre ítélték, sőt azóta már ki is szabadult. Kérdéses, hogy az időközben Trumppal ápolt jó viszonyát feladó 

Cohen vallomása mennyire lesz alkalmas meggyőzni az esküdteket, illetve azt sem tudni, hogy milyen egyéb bizonyítékok állnak az ügyészség rendelkezésére.

Azonban nem ez az egyetlen büntetőügy, melyben nyomozás folyik az egykori elnökkel szemben, három további ügyben is vizsgálódnak a hatóságok, mint a titkosított iratok kezelése vagy a választás tisztaságába vetett hit aláásása miatt – írja a The New York Times.

A bíróság előtt Trump mellett és ellen is több százan tüntettek, miközben a rendőrség és a titkosszolgálatok helikopterei figyelték a magasból az eseményeket.