Donald Trumpnak állítólag 2006-ban viszonya volt egy pornószínésszel, Stormy Danielsszel, akit 2016-ban lefizetett, hogy hallgasson erről. A felnőttfilmes sztár, akinek az eredeti neve Stephanie Clifford, a 2016-os választási kampány utolsó napjaiban közölte Trumppal, hogy kitálal a sajtónak kettőjük viszonyáról. Az akkor még csak elnökjelölt Trump értesítette az ügyvédjét, Michael Cohent, aki 130 ezer dollárt fizetett Stormy Danielsnek a hallgatásáért.

PALM BEACH, FL-NOVEMBER 8: Former President Donald Trump answerPALM BEACH, FL-NOVEMBER 8: Former President Donald Trump answers questions from reporters during an election night party at Mar-a-Lago, Tuesday, November 8, 2022 in Palm Beach, Florida. (Phelan M. Ebenhack for The Washington Post via Getty Images)
Fotó: The Washington Post

A Stormy-ügy miatt a New York-i bíróság előtt most vádat emeltek Trump ellen, ezzel az első elnök lett az Egyesült Államokban, aki ellen ilyen eljárás indult.

A választások után Donald Trump visszafizette Cohennek a 130 ezer dollár kétszeresét, de ezzel együtt továbbra is tagadja, hogy bármi köze lett volna a pornószínészhez – írta meg a Sky News

A New York-i nyomozók évek óta vizsgálódnak Donald Trump pénzügyei után, hogy találjanak valamit, ami elég a vádemeléshez. A nyomozás eredetileg Cyrus R. Vance Jr. kerületi ügyészvezetésével indult el. Ekkor a Trump-birodalom ingatlanüzletei körül vizsgálódtak, azonban 2022-ben az új kerületi ügyész, Alvin Bragg ejtette az ügyet.

Donald Trump vezet a közvélemény-kutatóknál a republikánusok között

Ron DeSantis támogatottsága csökken, miközben Donald Trump egyre népszerűbb a republikánusok körében – derült ki a FoxNews közvélemény-kutatásából. Joe Bidennel szemben megosztottak a demokrata szavazók, többségük nem támogatná, hogy a jelenlegi elnök újra elinduljon a választáson.

Bragg azonban nem akarta elengedni a Trump-sztorit. Tavaly nyáron az ingatlanok helyett a Stormy-ügyre helyezte a hangsúlyt. Az idén januárban Bragg összehívta a nagy esküdtszéket, hogy megvizsgálják, elég bizonyíték áll-e rendelkezésre a vádemeléshez. A kerületi ügyész a 2018-ban szabadságvesztésre ítélt Cohent is tanúként idézte be. Az ügyész arra építette fel az ügyet, hogy Trump a Cohennek megtérített több száz ezer dollárt hamisan jogi szolgáltatásként tüntette fel.

Venus Erotic Fair 2018
Fotó: Matthias Nareyek

Egyelőre a vád részleteit nem hozták nyilvánosságra, így pontosan nem tudni, hogy miért áll bíróság elé a volt elnök, Donald Trump. 

A kerületi ügyész lehetőségei között van a Cohennek kifizetett, hamisan feltüntetett összeg, illetve Stormy Daniels lefizetése, amit kampánycsalásként értékelhetnek.

A vád így előzetesen, a részletek ismerete nélkül láthatóan gyenge lábakon áll. Donald Trump szerint az egész nyomozás egy boszorkányüldözés, amit politikai ellenfelei indítottak ellene.

Stormy Daniels 2018 októberében Jimmy Kimmel vendége volt, ahol mesélt arról az éjszakáról, amit Donald Trumppal töltött.