Több mint 300 ezer dollárt sikkaszthattak el Libanon ukrajnai nagykövetségén – írja a Kyiv Post. A vizsgálatot azután indították el, hogy szeptemberben pénzügyi szabálytalanságokra derült fény – mondta egy névtelenséget kérő tisztviselő.

PROCEEDS OF CRIME
libanon, ukrajna, nagykövetség, embvassy, sikkasztás, dollár, money,
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images

Az előzetes vizsgálatok szerint 318 ezer dollárt sikkasztottak el a konzuli szolgáltatásokból, például útlevél-meghosszabbítási díjakból.

A tisztviselő szerint a külügyminisztérium nyilvánvalóan nem vette észre vagy nem vizsgálta ki a hiányzó pénzeszközöket. Egy diplomáciai forrás megerősítette, hogy vizsgálat folyik az ukrán nagykövetségen. Ali Daher nagykövetet – akit a vizsgálat befejezéséig visszahívtak Bejrútba – és egyik asszisztensét is kihallgatták az ügyben.

A pénzt a követségi alkalmazott tulajdonában lévő ukrán bankszámlára utalták át, aki azt állította, hogy a pénzt Bejrútba küldték

 – mondta a tisztviselő. 

Az asszisztens visszatért Libanonba, de azóta eltűnt. A libanoni legfőbb ügyész az asszisztenssel és ukrán feleségével szemben is beutazási tilalmat rendelt el. A nagykövet kijevi tartózkodási helyéért fizetett bérleti díjat is vizsgálják.

Az ukrajnai libanoni diplomáciai képviseleten nagyrészt szünetel a munka a háború kezdete óta. Libanon 2019 vége óta pusztító gazdasági válsággal küzd, amely az ENSZ szerint a lakosság több mint 80 százalékát szegénységbe taszította. A helyi valuta sokat veszített értékéből, és a alkalmazottainak csökkent a vásárlóerejük. A diplomáciai forrás szerint a külügyminisztérium tavaly óta 17 külképviseleten javasolta a munka felfüggesztését, hogy segítsen visszafogni a kiadásokat, a médiajelentések szerint ezek között van Kijev is.