BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emmanuel Macron: Franciaország nem az Egyesült Államok vazallusa

Macron szerint szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk, és nem jelenti azt, hogy nincs jogunk saját fejünkkel gondolkozni. A francia elnök közölte: Párizs támogatja az Egy Kína politikát.

Az Egyesült Államok szövetségesének lenni nem jelenti azt, hogy a vazallusává válunk – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szerdán Amszterdamban, a kétnapos hollandiai hivatalos útját lezáró sajtótájékoztatóján. Macron vasárnap, pekingi látogatásáról hazatérve, a Les Échos francia napilapnak azt nyilatkozta, hogy az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie Tajvan ügyében. 

Fotó: AFP

A politikus ezt azt követően mondta, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban. A francia államfő ma közölte: fenntartja az álláspontját, és továbbra is támogatja a helyzet békés megoldását a feszültség fokozódásának elkerülése érdekében.

Szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk, és nem jelenti azt, hogy nincs jogunk a saját fejünkkel gondolkozni. Franciaország Tajvan status quójának fenntartása mellett áll, támogatja az Egy Kína politikát és a helyzet békés megoldására irányuló törekvéseket

– hangsúlyozta. Emlékeztetett arra is, hogy pekingi útja előtt telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és egyetértettek abban, hogy az indiai csendes-óceáni térségnek nyitottnak kell maradnia, és tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot. Macron hollandiai látogatásának mindkét napját tüntetők zavarták meg.

Keddi ünnepélyes beszédét a demonstrálók félbeszakították, és a francia jogállamiság, különösen a vitatott nyugdíjreform miatt vonták kérdőre az elnököt. Szerdán Amszterdamban két embert letartóztatott a rendőrség, mivel támadó jelleggel közelítettek az elnök felé a Franciaországban jelenleg folyó tüntetések tiltakozódalát énekelve. Mark Rutte holland miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján elítélte a tüntetők cselekedeteit.

Ellentétes érdekek hálójában vergődik Európa

Európa ismét belegabalyodott a sokszor ellentétesen ható politikai, gazdasági és katonai érdekek hálójába. A francia elnök és az EU legfontosabb testületét, a brüsszeli bizottságot vezető hölgy a minap megjárta a kínai fővárost, de a kép nem lett tisztább. Közben Berlin átvette a brexittel kiszállt Nagy-Britannia mint a leghűbb euroatlanti szövetséges szerepét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.