Kijev ígéretet kapott Görögországtól tüzérségi eszközök, kézifegyverekhez való lőszerek, BMP típusú szovjet gyalogsági harcjárművek szállítására, valamint arra, hogy sebesült ukrán katonákat görög kórházakban ápolhatnak – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a görög kollégájával tartott sajtótájékoztatóján Athénban.

Defence Minister; meeting; Minister of Defence of Ukraine; Ministry of Defence; Oleksii Reznikov; Ukraine; ????? ???????????????; ?????? ????????; ????????; ????????? ??????; ???????? ?????? ??? ?????????; ???????? ??????? ??????; ????????????; ??????????
Az ukrán és a görög védelmi miniszterek közös sajtótájékoztatója.
Fotó: SOOC via AFP

Reznyikov szerint a balkáni ország továbbá segítséget ajánlott fel az ukrán haditengerészet hatékonyabb integrálásához a NATO-ba, amihez hozzátette: Ukrajna esetleges győzelme után partnereikkel közösen folytatjuk védelmi képességeik fejlesztését. Görög katonai tisztségviselők szerint Athén kiképzést is biztosított az ukrán különleges erőknek és a harckocsizóknak.

Athén ígéretet tett arra, hogy amíg szükséges, támogatni fogja keleti szomszédunkat, viszont a délkelet-európai ország védelmi minisztere, Níkosz Panagiotopulosz felhívta a figyelmet arra, hogy az ország védelmében szükségük van a készleten lévő, szovjet-orosz gyártmányú fegyverek túlnyomó részére. Külön hangsúlyozta, hogy

német gyártmányú Leopard harckocsikat nem adnak át Ukrajnának.

Hozzátette még, hogy bár az utóbbi időben javultak a kapcsolatok a szomszédos Törökországgal, a korábban eltervezett hazai fegyverbeszerzéseken nem változtatnak. Hozzátette: sem vadászgépeket, sem Sz–300-as légvédelmi rendszereket nem küldenek Ukrajnába. „Azt adunk, amit tudunk, de semmi olyasmit, ami akár legkisebb mértékben is gyengítené védelmi képességeinket” – húzta alá a a politikus.

A Rheinmetall Romániában végzi majd az ukrán fegyverek karbantartását – Az építkezés már javában zajlik

A szatmárnémetiben épülő létesítmény alkalmas lesz egyebek mellett önjáró lövegek, német Leopard, brit Challenger páncélosok, Marder, Fuchs gyalogsági harcjárművek és katonai teherautók szervizelésére, és már áprilisban megkezdheti munkáját. A cég 2022 júniusában Litvániában hozott létre egy hasonló karbantartási központot a litván hadsereg, illetve a balti államokban állomásoztatott NATO-erők támogatására.