A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a horgászcikk-nagykereskedő Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta a horgászboltoknak az általa forgalmazott termékek internetes minimumárait; a Versenytanácsa 27 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

Hai,,Ukraine,-,August,10,,2017:,Close-up,Photo,Of,Colorful
Hai, Ukraine - August 10, 2017: close-up photo of colorful fishing rods by Apache and Status in shop.
Fotó: Shutterstock (illusztráció) 

A Top-Fish 2001 Kft.-vel szemben 2021 nyarán indítottak eljárást, amely az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán. 

A vizsgálat alapján a társaság jogsértően határozta meg termékpalettájának legalacsonyabb fogyasztói árait a kiskereskedőknek.

Az általa ajánlott viszonteladói árak betartását folyamatosan ellenőrizte, és a beszállítás felfüggesztésével fenyegette azokat a boltokat, amelyek a megadottnál olcsóbban árusították a termékeket weboldalukon. A viszonteladó kiskereskedők akciót, árleszállítást sem tarthattak a céggel való egyeztetés nélkül.

A továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, ugyanis a fogyasztók magasabb árakkal szembesülhetnek annál, mintha tiszta verseny érvényesülhetne a kiskereskedők között – hangsúlyozta a versenyhivatal.

A horgászcikk-nagykereskedő a hazai versenytörvényt és az uniós versenyszabályozást is megsértette a horgászboltok árazási szabadságának korlátozásával. A GVH az eljárását kettős – hazai és uniós – jogalapon folytatta le, amelyre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak.

A tájékoztatás szerint a cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, önként bizonyítékokat szolgáltatott, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati program bevezetését vállalta a jövőbeli hasonló törvénysértések elkerülésére érdekében. Az együttműködési lehetőségek igénybevételével a Top-Fish 2001 Kft. jelentősen mérsékelte a kiszabott versenyfelügyeleti bírságot – jelezte a GVH.

A versenyhivatal közölte: a Magyar Országos Horgász Szövetség kimutatása szerint évről évre jelentősen nő a regisztrált horgászok létszáma, ma már a teljes lakosság több mint hét százalékának van horgászengedélye, így a GVH eljárása és döntése több száz ezer aktív horgász érdekeit védi.