Húsvétvasárnap sem nyugszanak a fegyverek az ukrán fronton. Az orosz erők kora reggel a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városánál indítottak támadást, melynek során egy lakóházat is találat ért. Az incidens két civil – egy ötvenéves férfi és 11 éves lánya – életét követelte a Reuters tudósítása szerint.

Békéért imádkoznak a hívők a kijevi Szent András-templomban.
Fotó: AFP

Az orosz légvédelem a megszállók által ellenőrzött Krímben, a fekete-tengeri Feodoszija város felett hatástalanított egy ukrán fennhatóságú területről kilőtt rakétát még szombaton, ezt a Krím félsziget Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője közölte.

A háború borzalmairól Ferenc pápa is megemlékezett a nagyszombati vigílián, beszédében a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére pedig – amely ellen tavaly orosz invázió indult – ismét mint mártírokra utalt. Az egyházvezető hangsúlyozta: még ha úgy érezzük is, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a belső feltámadást Isten segítségével.

Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese húsvéthétfőn Indiába utazik, hogy humanitárius segélyt és felszerelést kérjen az ország orosz inváziója során megrongálódott energetikai infrastruktúra helyreállításához.

Ukrajna jelenlegi arany- és devizatartaléka több mint tíz éves csúcson áll, meghaladja a 30 milliárd dollárt – közölte a gazdasági kérdésekben illetékes ukrán elnöki tanácsadó vasárnap a parlament Rada nevű televíziós csatornáján. Oleg Usztenko elmondása szerint ez több mint öt hónapnyi fedezésére elegendő.

Korábban az ukrán jegybank arról számolt be, hogy az ország nemzetközi tartalékai idén februárban 28,86 milliárd dollárt tettek ki, 3,5 százalékkal csökkentek január óta. A parlament 38 milliárd dollárnyi államháztartási hiányt hagyott jóvá az idei évre, ami a hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka. A deficitet az az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap és más adományozók támogatásaiból tervezik fedezni.

Oroszország eközben azzal fenyegetőzik, hogy megkerüli az ENSZ által közvetített gabonamegállapodást, ha nem szüntetik meg az orosz mezőgazdasági előtt álló akadályokat, ami Moszkva szerint feltétele a megállapodás jövő hónapon túli meghosszabbításának.