Nemzetközi gazdaság

Nyilvánosságra hozták, mennyi adósságot kellene törleszteni idén Ukrajnának – hatalmas az összeg

Ukrajna több mint egy éve háborúban áll, ami hatalmas költséget emészt fel. Az idén azonban több mint 13 milliárd dollárt kellene törlesztenie devizaadósságából.

Az idén Ukrajnának több mint 13 milliárd dollárnyi adósságot kell törlesztenie – írta az Ukrán Nemzeti Bank február 28-i bejelentése alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

The,National,Flag,Of,Ukraine,Sticking,In,A,Pile,Of
ukrán adósság
Nyilvánosságra hozták, mennyi adósságot kellene törleszteni idén Ukrajnának.
Fotó: Shutterstock

Az összegre akkor derült fény, amikor az ukrán jegybank nyilvánosságra hozta a nem rezidensekkel szembeni devizatartozások tervezett kifizetésének naptárát.

Ez alapján Ukrajnának az idei évben 13,169 milliárd dollárt kell visszafizetni, ebből 10,451 milliárd az adósság alapösszege, 2,718 milliárd pedig a kamat.

Ezt az összeget nem egyszerre kell visszaszolgáltatni Kijevnek. Az első negyedévben 4,134 milliárd, a másodikban 2,295 milliárd, a harmadikban 3,045 milliárd, a negyedikben pedig 3,695 milliárd dollár vár kifizetésre.

A szóban forgó összegből 3,030 milliárd a Nemzetközi Valutaalapot illeti meg, ebből 2,535 milliárd az alapösszeg, 495 millió dollár pedig a kamat.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy az immár több mint egy éve háborútól szenvedő ország mennyire lesz képest ekkora méretű tartozást visszafizetni az idén.

Utcai harcok és vérengzés Bahmutban: az ukrán erősítés már elindult

Már Bahmut területén zajlanak a harcok, miután az orosz csapatok a Wagner-csoport vezetésével minden eddiginél nagyobb offenzívát indítottak a város megszerzése érdekében. Az ukrán vezérkar még szerda délelőtt lehetőséget adott a települést védő tiszteknek a visszavonulásra, azóta viszont arról számoltak be, hogy a védők még kitartanak. A kijevi vezetés a mesterlövészek munkáját emelte ki, akik jelentős veszteségeket okoznak a benyomuló oroszoknak.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek