Az iráni rendőrség szombaton bejelentette, annak érdekében, hogy megfékezze a kötelező öltözködési szabályokat megszegő nők növekvő számát, a hatóságok kamerákat helyeznek el a forgalmasabb helyeken, hogy azonosítsák és megbüntessék a hidzsábot nem viselő nőket. 

Fotó: AFP

A Reuters beszámolója szerint miután azonosították a nőket, „figyelmeztető szöveges üzenetet kapnak a következményekről”. A rendőrségi közlemény felszólította a vállalkozások tulajdonosait, hogy „ellenőrzéseikkel komolyan kövessék figyelemmel a társadalmi normák betartását”.

Az 1979-es forradalom után bevezetett iráni iszlám saría törvény értelmében a nők kötelesek eltakarni a hajukat, és hosszú, bő szabású ruhát viselni, hogy elfedjék az alakjukat. A szabálysértőket nyilvános megróják, megbírságolják vagy letartóztatják.

A fátylat „az iráni nemzet egyik civilizációs alapjaként” és „az Iszlám Köztársaság egyik gyakorlati alapelveként” jellemezve a belügyminisztérium március 30-i közleménye szerint a kérdésben nem lesz visszavonulás.

Irán nagyvárosaiban több hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő, Mahsza Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. 

A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincs társadalmi támogatottsága.