Az orosz hírszerzői hálózat kiterjesztésén, informátorok toborzásán, lehallgatáson, valamint fejlett technológiák megvásárlásán munkálkodott az a tizenöt orosz diplomata, akiket csütörtökön utasítottak ki Norvégiából – közölte a norvég belbiztonsági szolgálat vezetője, Inger Haugland pénteken.

Dag Rohjell rendőrfelügyelő és Inger Haugland, a norvég rendőrség biztonsági szolgálatának osztályvezetője részt vesz a külügyminisztérium orosz diplomaták kiutasításáról szóló sajtótájékoztatón 2023. április 14-én.
 Fotó: AFP

A kiutasított diplomaták az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat, valamint az orosz katonai hírszerzés szolgálatában álltak

– számolt be Inger Haugland oslói sajtótájékoztatóján. A kiutasított személyek az oslói orosz delegáció konzuli, kereskedelmi és nagykövetségi részlegein dolgoztak. A norvég kormány döntésének következtében a norvégiai orosz diplomáciai delegáció létszáma kétharmadára csökken.

A diplomáciai fedésben működő kémek végleges kiutasítása csökkenti azt a fenyegetést, amelyet az orosz hírszerzés jelent Norvégiára nézve

– húzta alá Inger Haugland.

Oslo tavaly áprilisban már nemkívánatos személynek nyilvánított három orosz diplomatát, októberben pedig a sarkvidéki Tromsö városában őrizetbe vettek egy feltételezett orosz kémet, aki nem hivatalos megbízatásból, sokszor halott emberek személyazonosságát használva végzett hírszerzési tevékenységet.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy válaszlépéseket fog tenni Oslo döntése miatt. A NATO-tag Norvégiának a Skandináv-félsziget északkeleti csücskénél csaknem 200 kilométeres közös határa van Oroszországgal.