A közjog és a magánjog a változó időben címmel egész napos szakmai konferencián neves külföldi és hazai előadók tisztelegtek a 152 évvel ezelőtt Dunaszerdahelyen született, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának is megválasztott egyetemi tanár kimagasló életműve előtt. Szladits Károly szakmai munkásságának legjelentősebb eredménye a Magyar magánjog című gyűjteményes munka, amelynek főszerkesztője és egyik társszerzője volt. Hatkötetes monográfiájában a második világháború előtti polgári jogot elemezte.

20220427 DunaszerdahelyDunaszerdahely Győr testvérvárosa, az elmúlt egy év közös programjai, fejlesztések, tervek, Képen: Szladits Károly szobor
Két éve emeltek szobrot Szladits Károlynak Dunaszerdahelyen.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A szakmai konferencia résztvevőit Varga Judit magyar és Viliam Karas szlovák igazságügyi miniszter üdvözölte. Mészáros Lajos emeritus alkotmánybíró, a konferencia védnöke nyitóbeszédében arra emlékeztetett, hogy Szladits Károly munkásságán keresztül nagy hatást gyakorolt a jogtudományra, ezáltal a bírói gyakorlatra is. Szakmai leiratai kiállták az idő próbáját. 

„Ma, amikor a tudományos műhelyek magánjogi doktrínákról értekeznek, amikor az Alkotmánybíróság, a Kúria és a rendes bíróságok bírói igyekeznek meglelni az igazságot, az egyik igazi véleményformáló autoritás, akivel magánjogi kérdésekben, jogvitákban érvelnek, az Szladits Károly.”

 

Magyar, szlovák, román és szerb szaktekintélyek tartottak előadást

A konferencia résztvevői elsőként Sulyok Tamás, a magyar Alkotmánybíróság elnökének Magánjogi gondolatok érvénysülése az Alkotmánybíróságon Szladits Károly nyomán című előadását hallhatták. Ezt követően Szigeti Lubos, a szlovák Alkotmánybíróság elnökhelyettese, Paczolay Péter, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírója és Stevcek Marek, a Pozsonyi Comenius Egyetem rektora szólalt meg.

A délutáni előadásokat Pfundtner Edit, a szlovák igazságügyi minisztérium államtitkára moderálta. Szladits Károly munkásságát előadásában Patyi András, a Kúria elnökhelyettese, Sikuta Ján, a szlovák legfelsőbb bíróság elnöke és Ida Hanzelová, a szlovák legfelsőbb bíróság volt bírója is méltatta. A román köz- és magánjog helyzetéről Puskás Bálint és Varga Attila, a román Alkotmánybíróság bírói értekeztek. Korhecz Tamás, a szerb Alkotmánybíróság bírója a szerb állam kártérítési felelősségéről beszélt.

A Közép-európai Alapítvány (CEF) egyik fontos célja, hogy megteremtse a közös gondolkodás nyílt fórumait, ezért megtiszteltetésnek érezte, hogy fő szervezője lehetett ennek a magas szakmai értékű rendezvénynek, és ezzel tiszteleghetett a magyar jogtudomány, illetve a 20. századi modern magyar magánjog iskolateremtő egyénisége, Szladits Károly előtt – hangsúlyozza az erről kiadott közlemény.