Közélet

Medvegyev durván sértegette a G7 tagjait

Medvegyev úgy fogalmazott, ha az idióta G7-ek exportkorlátozást vezetnek be, akkor Moszkva felmondja a gabonaszerződést.

A volt orosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország véget vet az ENSZ közvetítésével kötött megállapodásnak, amely lehetővé teszi az ukrán gabonaexportot, ha a G7-ek betiltanának minden Oroszországba irányuló exportot – olvasható a The Guardian oldalán. 

RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CONFLICT
Deputy chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev speaks during a meeting with members of the Security Council in Moscow on February 21, 2022. - Russian President Vladimir Putin said on February 21, 2022, he would make a decision "today" on recognising the independence of east Ukraine's rebel republics, after Russia's top officials made impassioned speeches in favour of the move. (Photo by Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP)
Fotó: AFP

A Kyodo japán hírügynökség japán kormányzati forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy 

a hét ország csoportja (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült államok) az Oroszországba irányuló szinte teljes betiltását fontolgatja. 

Oroszország többször is azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja részvételét a május 18-án lejáró gabonaüzletben.

Dmitrij Medvegyev a Telegram-csatornáján azt írja, hogy

„az idióta G7-ek ötlete, hogy betiltanák a hazánkba irányuló exportot annyiban teljesen rendben van, hogy ez a lépés egyben a G7-ek számára legfontosabb orosz cikkek ellenimportjának végét is jelenti. 

Vagyis vége a gabonaüzletnek és sok más dolognak is, amire szükségük van”.

A Reuters szerint a G7-ek a hírek szerint a szankciós megközelítés megfordításáról tárgyalnak, így automatikusan betiltják az Oroszországba irányuló exportot, hacsak nem szerepelnek azon termékek listáján, amelyeket engedélyezett az országba szállítani. A jelenlegi keretek között árukat szabad eladni Oroszországnak, kivéve akkor, ha azok a feketelistán szerepelnek. 

 

orosz-ukrán háború Dmitrij Medvegyev G7
Kapcsolódó cikkek