Japán felszólítja Kínát, hogy viselkedjen felelősségteljesen a világban – jelentette ki Kisida Fumio, a szigetország miniszterelnöke. Hozzátette: Tokió egyre jobban aggódik a Tajvani-szoros stabilitása miatt, miután Peking a közelmúltban hadgyakorlatokat tartott a térségben.

Fotó: AFP

A Tajvani-szorosban a béke és a stabilitás nemcsak Japánnak, hanem a nemzetközi közösségnek és az egész világnak fontos

– mondta a japán miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a szigetország mindig következetes volt a Tajvannal kapcsolatos álláspontjában, miszerint minden vitás kérdést és konfliktust békésen, párbeszéd útján kell megoldani. Fontosnak nevezte az Egyesült Államok és Kína közötti stabilitást is. A felkelő nap országa bonyolult helyzetben van, ugyanis Washington legközelebbi szövetségese Ázsiában, miközben Peking egyik legfontosabb kereskedelmi partnere – írja a Reuters.

Kisida Fumio közölte: Japán felszólította Kínát, tegye lehetővé egy ott fogva tartott japán cégvezér hazatérését. (A kínai hatóságok március végén vették őrizetbe az Astellas Pharma gyógyszeripari vállalat vezetőjét.) Reményét fejezte ki, hogy Oroszország korrigálni fogja a The Wall Street Journal riporterének, Evan Gershkovichnak az őrizetbe vételével kapcsolatos lépéseit. A politikus fontosnak nevezte, hogy a jövő hónapban Hirosimában tartandó G7-csúcstalálkozó előtt felülvizsgálják a biztonságot.

Erre szükség is lehet, ugyanis a kormányfőt a hétvégén támadás érte: egy férfi füstbombát dobott a japán miniszterelnök felé Vakajama kikötőjében szombaton. A robbanás pánikot okozott, Kisida Fumiót sértetlenül evakuálták, személyi sérülés nem történt. A héten Japánban találkoztak a G7 külügyminiszterei, és felszólították Pekinget, hogy tartózkodjon a fenyegetésektől és az erő alkalmazásától. Kína, amely Tajvant a saját területnek tekinti, visszautasította a G7-ek megjegyzéseit, mint a belügyeibe való durva beavatkozást.

Japán miniszterelnök: a ChatGPT is terítéken lesz a G7-csúcstalálkozón

A G7-országok vezetői a mesterséges intelligencia (jelesül a ChatGPT) jelentette veszélyt is megtárgyalják a jövő hónapban sorra kerülő hirosimai csúcstalálkozón – mondta Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán. Egyre sürgetőbb a mesterségesintelligencia-modellek szabályozása.