Miután kínai útját le kellett mondania, mert megfertőződött a koronavírussal, Joseph Borrell, az külügyi vezetője az unió honlapján tette közzé mondanivalóját. Ebben többek között arról ír, hogy Európának nagyon nehéz lenne megbíznia Kínában, ha Peking nem próbálna meg politikai megoldást találni az Ukrajnában zajló háborúra.

Fotó: AFP

A diplomata szerint rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen lenne megőrizni a kapcsolatokat és a bizalmat Kínával szemben, ha Peking nem járulna hozzá az orosz kivonuláson alapuló megoldás kereséséhez. Hozzátette, hogy 

a semlegesség nem hiteles a nemzetközi jog megsértésének árnyékában,

és arra kérte Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, valamint küldjön több humanitárius segítséget az ukránoknak.

Hszi a múlt hónapban Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, míg Zelenszkijjel a háború kezdete óta nem beszélt. Az ukrán elnök a múlt hónap végén Ukrajnába invitálta kínai kollégáját.

A német külügyminiszter szerint Tajvan megtámadása Európa számára elfogadhatatlan volna

Pekingi hivatalos látogatásán óva intette Kínát attól, hogy erőt alkalmazzon Tajvannal szemben Annalena Baerbock német külügyminiszter. A politikus szerint a konfliktusokat békés úton kell rendezni, és a status quo egyoldalú, erőszakos megváltoztatása elfogadhatatlan volna az európaiak számára. Baerbock minderről azután beszélt, hogy kínai kollégájával Csin Kanggal tárgyalt.

A kínai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy hazája kész együtt dolgozni Németországgal, hiszen a két ország partner és nem ellenfél. Ukrajnával kapcsolatban pedig elmondta, hogy Peking kész arra, hogy továbbra is a békéért dolgozzon, és abban bízik, hogy minden fél objektív marad, megőrzi hidegvérét és együttműködik egymással.