Közélet

Ukrajnába hívta a kínai elnököt Zelenszkij

A Bahmutnál zajló ütközet tétje elsősorban politikai, Hszi Csin-ping moszkvai látogatásai nem az oroszok szája íze szerint alakulhatott, és Ukrajna szívesen látná vendégül a kínai elnököt – nyilatkozta az ukrán elnök.

Bahmut esetleges elvesztése elsősorban nem taktikai, hanem politikai szempontból lenne hátrányos Ukrajna számára Volodimir Zelenszkij szerint, ugyanis ez lehetőséget adna Vlagyimir Putyinnak arra, hogy a győzelmet felhasználja a nyugat, az orosz társadalom, Kína vagy épp Irán meggyőzésére. Az ukrán államfő szerint az orosz elnök eltökéltségét is növelné, ha gyengeséget tapasztalna az ukrán fél részéről.

This handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential Press Service on March 28, 2023 shows the President Volodymyr Zelensky walking along tranches with border guard officers as he inspects the state border with Russian Federation in Sumy region.
Fotó: AFP

Az AP hírügynökségnek adott interjújában Zelenszkij kiemelte, hogy bár nyugati elemzők szerint Bahmut stratégiai jelentősége mérsékelt

a háború jelenlegi szakaszában minden vereség veszélybe sodorhatja Ukrajna súlyos harcok árán megszerzett lendületét, 

és mind a nemzetközi térben, mind Ukrajnán belül a kompromisszumokat kereső hangokat erősítené.

Az ukrán elnök tisztában van azzal, hogy hazájának sikerei jelentős részben a nemzetközi – különösen az amerikai és nyugat-európai – katonai támogatástól függenek. Azonban többen az Egyesült Államokban, köztük Donald Trump volt elnök, illetve jelenlegi elnökjelölt kérdéseket vetettek fel Kijev támogatása kapcsán. Trump várható republikánus ellenfele, Ron DeSantis szintén arról beszélt, hogy Ukrajna védelme nem fontos az amerikai nemzetbiztonság szempontjából. A floridai kormányzó azonban később kihátrált kijelentése mögül, miután azt számos republikánus kritika érte, jelezve, hogy a párt nem egységes a kérdés kapcsán.

Zelenszkij az interjúban nem említette sem Trump, sem más republikánus politikus nevét, azonban aggodalmát fejezte ki, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás hatással lehet a háború alakulására. Mint mondta, 

az Egyesült Államok tisztában van azzal, hogy ha megvonja a támogatást, úgy Ukrajna nem nyerhet. 

Egyelőre azonban a nemzetközi közösség Ukrajna mellé állt az orosz inváziót követően és számos nemzetközi vezető látogatott Kijevbe az elmúlt hónapokban. Az ukrán elnök az interjúban jelezte, hogy szeretné, ha az egyik legfontosabb nemzetközi vezető, Hszi Csin-ping kínai elnök is Ukrajnába utazna. Zelenszkij felidézte, hogy a háború kitörése előtt már beszélt Hszivel és szívesen látná vendégül most is. 

Noha Kína gazdasági mentőövet dobott Moszkvának és Hszi múlt héten meg is látogatta Putyint, Peking igyekszik magát semleges félként feltüntetni a konfliktusban. Zelenszkij szerint az, hogy Hszi moszkvai látogatásán nem történt olyan bejelentés, amely szerint Kína lőszerrel vagy fegyverszállításokkal segítené az oroszokat, valamint 

Putyin pár nappal későbbi, Belaruszba telepítendő atomfegyverekről szóló bejelentése azt sugallják, hogy a találkozó nem az oroszok szája íze szerint alakult.

Az ukrán elnök ugyanakkor nem vállalkozott arra, hogy megjósolja, hogyan érhet véget a háború, ám bizalmát fejezte ki abban, hogy kis győzelmek és kis lépések után, de végül hazája győzni fog. Mint mondta egy nagy ország, egy nagy ellenség és egy nagy hadsereg támadt Ukrajnára, ám kis szívvel. Ezzel szemben Ukrajnát egységbe forrasztotta a háború.

 

 

Bahmut ostroma Volodimir Zelenszkij Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek