Magyar idő szerint 15:33-kor lőtték fel a Starship űrhajót és a Szabadság-szobornál is magasabb, 120 méteres Super Heavy űrrakétát a texasi Star Base űrközpontból, azonban a Super Heavy a légkör határán nem tudott leválni a Starship hajóról, és a hordozórakéta négy perccel az indulás után, 39 kilométeres magasságban felrobbant.

The SpaceX Starship lifts off from the launchpad during a flight test from Starbase in Boca Chica, Texas, on April 20, 2023. - The rocket successfully blasted off at 8:33 am Central Time (1333 GMT). The Starship capsule had been scheduled to separate from the first-stage rocket booster three minutes into the flight but separation failed to occur and the rocket blew up. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
US-SPACE-SPACEX-STARSHIP
Fotó: AFP

Az űrhajó fedélzetén nem volt személyzet, és amerikai sajtóértesülések szerint a Super Heavy 33 Raptor hajtóművéből három nem üzemelt. A kilövést eredetileg hétfőre tervezték, de egy szelep meghibásodása miatt a földön ragadt. márciusban elárulta: már annak is örül, ha a rakéta nem robbantja fel az indítóállomást. A SpaceX főhadiszállásán sikerként értékelik, hogy a rakéta felszállt az indítóállásról.

Elon Musk a Twitteren közölte: néhány hónap múlva jön a következő tesztindítás, a mai munkához pedig gratulált a csapatnak, mivel abból sokat lehet tanulni. Bill Nelson, a NASA adminisztrátora tweetben gratulált a SpaceX-nek a kilövéshez. Nelson és az egész NASA minden bizonnyal nagy figyelemmel kísérte a startot, mivel a Starship egyik változata még ebben az évtizedben a Hold felszínére szállítaná űrhajósaikat.

A kilövés előtt Elon Musk, a vállalat alapítója visszafogta a várakozásokat, mondván, több próbálkozásra is szükség lehet, mire a Starship sikerrel teljesíti a tesztrepülést. A kudarc ellenére a SpaceX továbbra is a globális űrrepülés meghatározó vállalata, Falcon 9-es rakétái idén már 25 alkalommal utaztak a világűrbe. Az üzletember nagy reményeket fűz az űrjárműhöz, műholdakat és embereket akar vele Föld körüli pályára és azon túli úti célokra küldeni.

A Tesla gyengélkedik, a Twitter összeomlik, de a világűr Elon Musk terepe maradt

Kezdetben kinevették a dél-afrikai milliárdos futurisztikus tervét, mára azonban az űripar megkerülhetetlen szereplőjévé vált a SpaceX. Elon Musk cége a NASA egyik legfontosabb partnere. Elon Musk űrtechnológiai cége 2021-ben 3 milliárd dolláros szerződést között a NASA-val, hogy az Artemis-program részeként a Starship kereskedelmi célú leszállóegységet hozzon létre, amellyel embereket lehet eljuttatni a Holdra. Az eredeti tervek szerint 2025-ben és 2027-ben két, legénységgel ellátott küldetés indul a Holdra, az Artemis 3 és az Artemis 4.