A brit védelmi minisztérium szerint egy új orosz törvény megszünteti azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy egyesek elkerüljék a behívót, és ez arra utal, hogy Moszkva hosszadalmas konfliktusra számít Ukrajnában.

Donyecki terület, 2023. március 7.Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én
Fotó: MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Vlagyimir Putyin a jelentések szerint pénteken aláírta a digitális sorozási rendszer létrehozására vonatkozó törvényt, amely nagyban megkönnyíti az oroszok bevonulását a hadseregbe, és új félelmeket kelt az országban az Ukrajnával vívott háború közepette. 

A rendszer megakadályozhatja, hogy a férfiak elhagyják az országot, és szinte lehetetlenné teheti a kibújást a behívó alól.

A brit védelmi minisztérium a Twitteren közzétett legutóbbi hírszerzési tájékoztatójában azt írta, hogy a törvény értelmében a hatóságok a behívópapírokat nem levélben, hanem elektronikusan kézbesíthetik majd, megszüntetve ezzel a behívó alól való kibújás egyik lehetőségét.

A minisztérium szerint:

mivel az egyének behívási adatai mostantól digitálisan összekapcsolódnak más, államilag biztosított online szolgáltatásokkal, valószínű, hogy a hatóságok a behívók megkerülését a munkavállalási jogok automatikus korlátozásával és a külföldi utazások korlátozásával fogják büntetni.

Az intézkedések az év későbbi szakaszában lépnek életbe.

Oroszország egyelőre az önkéntes csapatok toborzását helyezi előtérbe. Az intézkedés azonban nagy valószínűséggel egy hosszabb távú stratégia része, amelynek célja a hadsereg megfelelő létszámának a biztosítása, mivel Oroszország egy hosszan tartó ukrajnai konfliktusra számít.