Közélet

Reagált Orbán Viktor a NATO-főtitkár ukrán tagságra vonatkozó kijelentésére

A magyar miniszterelnök értetlenkedve áll a NATO-főtitkárának Kijevben elhangzott szavain. Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Ukrajna helye a NATO-ban van, és hamarosan itt az ideje a csatlakozásnak. Orbán Viktor a Twitteren reagált tömören a kijelentésekre.

A NATO-főtitkára Jen Stoltenberg tegnap váratlanul Ukrajnába utazott, hogy Kijevben találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Ez volt Stoltenberg első látogatása Ukrajnában azóta, hogy Oroszország elindított az inváziót tavaly februárban. 

Fotó: Ukrainian Presidential Press Service

Ukrajna jogos helye a NATO-ban van. Hamarosan itt lesz az ideje, hogy a csatlakozás megvalósuljon 

– jelentette ki ezt követően az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetője. Az ukrán kormány tavaly szeptemberben nyújtotta be a gyorsított csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Stoltenber szavaira a magyar miniszterelnök a Twitter-oldalán reagált. A tömör, de velős posztból látszik, hogy Orbán Viktor nem igazán osztja a NATO-főtitkár nézeteit Ukrajna és a leendő kapcsolatáról.

Stoltenberg kijelentése nemcsak a magyar kormányfő értetlenkedését váltotta ki, hanem az egész atlanti szövetségen belül vitát gerjesztett. A NATO-ban ugyan egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna jelenleg nem lehet a szövetség tagja, azonban vannak országok, amelyek szorgalmazzák, hogy a felvételét gyorsítsa meg a védelmi közösség.

Ukrajna csatlakozása valószínűleg a júliusi NATO-csúcstalálkozó előtt kavar majd hatalmas vitákat. Stoltenberg már jelezte, hogy a találkozón felveti az ukrán tagság kérdését, illetve szorgalmazza, hogy a blokk vitassa meg a biztonsági garanciák kérdését a találkozón.

Ez kiemelten szerepel majd a találkozó napirendjén és a vilniusi csúcstalálkozó előkészületei során is 

– mondta főtitkár.

 

Jens Stoltenberg Orbán Viktor NATO
Kapcsolódó cikkek