A pedagógusok átlagfizetésének emelésére fordítják az Európai Uniótól várt 800 milliárd forintot, ami 75 százalékos béremelést, azaz 800 ezer forintos átlagbért jelentene 2025-re – közölte a Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 csatornán.

Karnok Csaba
20230303 Szeged Rókus II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bemutatásaFotó: Karnok Csaba KCDélmagyarország (DM) 20230303 Szeged 

Rókus II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bemutatása
Fotó: Karnok Csaba KC
Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A költségvetésből januárban már megelőlegezték a tervezett időarányos béremelések 10 százalékát és amint megérkeznek az uniós források, akkor a különbözetet visszamenőleg kifizetik

 –  mondta Rétvári Bence.

A béremelésekre szánt 800 milliárdos konstrukció jelenleg a legnagyobb az Európai Unióban – folytatta az államtitkár. Majd 2030-ig hazai, 5600 milliárd forintos forrásból szeretnék fenntartani és ezzel a bérek értékét is megőrizni.

A kormány mindent megtesz azért, hogy ezt a forrást odaadják a pedagógusoknak – tette hozzá Rétvári Bence, majd kijelentette, hogy az utaláshoz előírt minden feltételt teljesítették – fűzte hozzá.

 

A státusztörvény se lehet akadálya a kifizetéseknek, 

 

mert annak az a lényege, hogy a pedagógusok saját jogállást kapjanak. Ez biztosíthatja, hogy aki többet és jobban dolgozik, azoknak magasabb fizetése legyen –  fogalmazott az államtitkár.