Egyértelműen a legnagyobb befolyású európai politikusnak tartották, még hivatalban volt, amikor kurzusfilmet forgattak róla, és távozása után kevesebb mint másfél évvel a csak politikai óriásoknak járó legtekintélyesebb állami díjat vehette át hétfőn Angela Merkel. A reakciók azonban olyan mértékben ellentmondásosnak mutatják lezárt munkáját, amire kevesen gondoltak volna a 2005 és 2021 közt eltelt négy kancellári periódusa alatt.

German President Frank-Walter Steinmeier (L) awards the Order of Merit to former German Chancellor Angela Merkel at the Bellevue presidential palace in Berlin on April 17, 2023. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Fotó: AFP

Merkel hétfőn ünnepélyes körülmények között Frank-Walter Steinmeier államelnöktől vette át a legmagasabb német érdemrendet, amelyet előtte csak a kiemelt történelmi személyiségek közé emelkedett Konrad Adenauer – az unióalapító – és Helmut Kohl – az ország-újraegyesítő – kancellár kapott meg.

Az eseményről szóló előzetes beszámolók, illetve híranyagok gyakorlatilag egyikéből sem maradt ki, hogy a hatalmas elismerés, a Grosskreuz az egykor ünnepelt politikus számára bírálatok – angolul criticism, németül Kritik – közepette érkezik. Ez jobbára már a cikkcímekbe is bekerült, és egyes értékelések szerint ezek erőssége növekvő trendet mutat. Nem német belpolitikáról van szó – Merkel öröksége a világmédiába vonult be ezen a megfacsarodott módon.

Az alapkérdés, amelyet a kritikusok felvetnek, hogy olyan állapotban adta-e át az országot utódainak 16 évnyi kormányzás után, amilyenben lehetett volna, a válaszuk pedig az, hogy nem. 

Általában elismerik, hogy Merkel eredményesen őrizte meg saját kancellársága idején Németország tekintélyét. Többnyire azt is, hogy sikerrel navigálta át a nemzetközi válságok sorozatán az országot – bár e tekintetben már vannak kétkedők. 

Mit hagyott maga után?

– ez a kérdés már sokakat ingerel bírálatra. A politikából való távozása óta visszavonultan élő Merkelnek lesz mire reflektálnia készülő emlékirataiban.

Még az érdemrendet adományozó Steinmeier is megkapta a magáét a médiában, főleg a németben. Egyrészt, mert nem hagyott több időt, hogy történelmi távlatban legyen megítélhető a kancellár tevékenysége. Másrészt, mert Merkel egyik külügyminisztere volt, és leginkább mert sokan emlékeznek szívélyes találkozóira Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Az utóbbiak ma már szinte bűnnek számítanak a német médiában, és a viszony Oroszországgal az egyik fő csapásirány magát Merkelt illetően is. Nem csak a németeknél: a brit média is szinte egyértelműen kiemeli ezt a tényezőt a Merkelt érő kritikák közül.

Nem látta előre, hogy az oroszokról le kell válni

Angela Merkel 2005-ben lett kancellár, és az a kritika, hogy nem látta előre a kenyértörést Oroszországgal, és nem készült fel a globalizáció bukására abban a formában, ahogy évtizedekig ismertük, igaztalannak tűnhet, hiszen az ukrajnai háború kitöréséig alig volt, aki ezt jósolta volna. 

Mindenesetre egybevág a jelenlegi hivatalos német és nyugati értékelések zömével, és a kritikusok azt is megjegyzik, hogy azért mindennek voltak bőven előjelei, beleértve a Krím majdnem egy évtizede történt orosz annektálását. Ugyanehhez a témához kapcsolódik, hogy szintén Merkel nevéhez fűzik kritikusai azt a malőrt, hogy a német hadsereget felkészületlenül érte az Európában kirobbant háborús konfliktus és a hatalmas ukrán igény a katonai segítségre.

Az oroszokkal szemben keményvonalas brit média jelentéseiből Merkel díjáról ez a vonal nem maradhatott ki, a mértékadó The Times például ezzel a címmel írt előzetest: 

Angela Merkel nem érdemelte ki a vezetői díjat, mondják német történészek.

Merkel Holds Annual Press Conference
BERLIN, GERMANY - JULY 19: German Chancellor Angela Merkel arrives to speak to the media at her annual press conference on July 19, 2019 in Berlin, Germany. Merkel is in her fourth term as chancellor and will not seek another term after her current term ends in 2021.  (Photo by Omer Messinger/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Visszafogott, óvatos stílusát sokan dicsérték, de bírálói szerint kormányzása függésben hagyta Németországot az orosz energiától és a kereskedelemtől Kínával, „omladozó infrastruktúrával és krónikusan felkészületlen hadsereggel”. A 2015-ös migránsválságban alkalmazott nyitott határ politikája szintén vitatott – tette hozzá a brit lap.

A nagy válságkezelő félrekezelte a válságot?

A The Times egyáltalán nincs egyedül azzal, hogy így mutatja be Merkel migránspolitikáját, ami szembeállította a kancellárt például Magyarországgal (mely utóbbi politikájára azonban a Merkelt kritizáló nyugati jelentések sem pazarolnak dicséretet, sőt például a német Der Spiegel véleménycikkében Nikolaus Blome kolumnista még bele is rúg Orbán Viktor magyar miniszterelnökbe, Merkel stílusával kontrasztba állítva Berlusconi, Sarkozy, Kazcynski, Kurz, Johnson és Trump oldalán).   

A német állami Deutsche Welle munkatársa már tavaly nyáron, néhány hónappal az ukrajnai háború kitörése után azért volt „csalódott ”, mert Merkel nem gyakorolt önkritikát Oroszország-politikája miatt. Hétfőn külön anyagot adtak ki arról, hogy „Németország vitatja Merkel örökségét”. A díjátadásról szóló tudósításukban megemlítik, hogy Merkelt bírálják, mert nagy mennyiségben vásárolta a földgázt az oroszoktól, és 2015-ben ő segített tűzszünetet elérni a Kijev ellen lázadozó Kelet-Ukrajnában.

Az eurózóna válságát a megfigyelők szerint Merkel jól kezelte, az Oroszországhoz kapcsolódó válságra nem készült fel a bírálók szerint, a migránsválságot illetően pedig politikai alapon oszlanak meg továbbra is a vélemények, főleg Németországban. 

Miközben a Der Spiegelben Blome a Merkel-szocikat emlegeti – a baloldaliakat, akiket a konzervatív Merkel középre húzódása meggyőzött –, a brit The Guardian a volt kancellár CDU-s párttársát, Carsten Linnemannt idézi, aki egy televízióműsorban azt mondta, Merkel hozzájárulása nagy, főleg a nemzetközi téren, de különösen a belpolitikában

hibákat vétett, kirívóakat is.

A szarvashibák közt említi a döntését a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után arról, hogy Németország megszabadul az atomenergiáról, mivel nem gondolták át, hogy mi lesz helyette. „Nem volt átgondolva, pontosan hogyan szeretnénk észszerűen önellátókká válni az energiaellátásunkat illetően” – mondta. Az energiaügyi rögtönzések politikájával a Handelsblatt keddi cikke szerint Merkel utódai sem szakítottak, akik a napokban – miután az enyhe tél segített elkerülni az energiahiányt – lekapcsolták az utolsó megmaradt német atomerőművet is.

Érik a botrány, a németek továbbra is kapják az orosz olajat

Néhány éve még normális lett volna, a német fogadkozások után az orosz energiától való elszakadásra azonban botrányszagú, hogy továbbra is kapják az orosz kőolajat.

Merkel menekültpolitikáját a CDU-alelnök egyenesen égbekiáltó kudarcnak nevezte, mert

nem védtük meg a határokat, és ez egy olyan dolog, amit ugyanolyan nyíltan meg kell beszélni, mint a pozitív aspektusokat.