Energia

Érik a botrány, a németek továbbra is kapják az orosz olajat

Néhány éve még normális lett volna, a német fogadkozások után az orosz energiától való elszakadásra azonban botrányszagú, hogy továbbra is kapják az orosz kőolajat.

Hiába fogadkozott Berlin, hogy 2023-ra a németek teljesen függetlenítik magukat az orosz olajtól, a Handelsblatt értesülései szerint a szállítások ma is folynak, csak éppen átcsomagolva.

PCK refinery in Schwedt
30 January 2023, Brandenburg, Schwedt/Oder: 29.01.2023, Schwedt/Oder. Chimneys of the PCK refinery and other companies in the Schwedt industrial park rise into the sky on a cloudy January day. Residential buildings can be seen in the foreground. Photo: Wolfram Steinberg/dpa Photo: Wolfram Steinberg/dpa (Photo by Wolfram STEINBERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
PCK refinery in Schwedt
Fotó: AFP

Az orosz olaj a brandenburgi Schwedtben dolgozó PCK finomítóba érkezik kormányzati és iparági információk szerint, amelynek a többségi tulajdonosa az orosz Rosznyeft, és a múltban szinte teljes mértékben orosz olajat dolgozott fel. 

A Rosznyeft németországi leányvállalata ugyan állami gyámság, a Bundesnetzagentur nevű szövetségi hivatal ellenőrzése alá került, olajvezetéket azonban nem tudtak cserélni, továbbra is az orosz Barátság látja el nyersanyaggal a finomítót.

Miután az ukrajnai háború miatt a német–orosz barátság megrendült, és Berlin hivatalosan elkötelezte magát, hogy 2023-ra befejezi az orosz olaj vásárlását, a PCK résztulajdonosai – a Shell és az Eni – alternatív olajbeszerzési források után néztek. Találtak is: Kazahsztánban. Csakhogy nincsen kazah vezeték, a folyékony fekete aranynak a régi vezetéken kell érkeznie, és ezen orosz olajjal keveredik össze.

A Barátság kőolajvezeték
 

Technikailag majdnem lehetetlen is, hogy ne maradjanak orosz olajmolekulák a vezetékekben, habár ezeket lehet tisztítani az olajipari szlengben pigging néven emlegetett eljárással – egy erre a célra szolgáló eszközzel –, amely azonban soha nem vezet tökéletes eredményre – írja a lap.

Annál azonban többről lehet szó, hogy a cső falán marad némi maradék az orosz olajból. Iparági bennfentesek úgy gondolják, hogy a kazahok az oroszoknak adják át az olajat – azok meg a saját olajukat pumpálják Németországba.

Lenullázódik az „ázsiai prémium” – újraosztják a lapokat az olajpiacon

Az Oroszországot sújtó szankciók miatt már nem kapja olcsóbban az olajat Európa, mint Ázsia, ugyanis kelet felé ömlik az olcsó orosz olaj – az, amit nem vesz át a Nyugat.

Fizikailag ezt úgy képzeljük el, hogy amikor a kazahok betáplálják a saját olajukat, a már a csőben lévő olajat ez előrenyomja, vagyis nagy valószínűséggel Schwedtbe már orosz olaj érkezik. „Még mindig van orosz olaj a vezetékben, nem lehet egyszerűen kipumpálni belőle. Szükség van rá, hogy az áramlás nyomása ne csökkenjen” – mondta a német gazdasági minisztérium egy szóvivője.

A német oldalon nem ellenőrizhető az olaj eredete, hiszen a kazah és az orosz olaj nagyjából azonos összetételű. A kritizálók problémát látnak a kazah és az orosz olaj keveredésében. Oroszország így továbbra is befolyásolni tudja Németország energiaellátását, például a vezetékben lévő nyomás megváltoztatásával.

Életveszélyes roncsokból áll az orosz árnyékflotta

Néhány orosz olajszállító hajót szinte csak a rozsda tart egyben. Felsejlik a Prestige 2002. novemberi katasztrófája.

Csak a németeknél van szankció a vezetékes olajra

A szociáldemokraták vezette kormány kritikusai szerint Berlin a túlbuzgósága miatt került ebbe a helyzetbe.

A közép-európai országok, amelyek jobbára csak vezetéken keresztül jutnak olajhoz, mentességet kaptak az embargó alól, amelyet az a tengeren, illetve vasúton szállított orosz olajra vetett ki tavaly. Berlin azonban, annak ellenére, hogy Schwedt vezetékes ellátású, tavaly májusban „maga által kivetett embargót” vállalt, miközben a finomító számára azóta is biztosítják a gazdaságos működéséhez elegendő olajat – mondta Jan Redmann, az ellenzéki CDU politikusa. Ma már túl késő leszakadni a kazah olajüzletről, mert akkor Schwedt nem kap elég olajat.

A szövetségi kormány azzal védekezik, hogy ahogy ígérte, a német finomítók 2023-ban már nem vásároltak vagy rendeltek olajat Oroszországtól. A vezetékes olaj keveredése nem szerepel a szankciókban lefektetett tiltások között.

Az évtized üzletét kötheti meg Kazahsztán

A kazahsztáni állami uránbányászati vállalat lehet az orosz szankciók egyik nyertese. Sok kelet-európai atomerőmű ugyanis az orosz fűtőanyagot kazahhal váltaná fel.

Oroszország uniós gazdaságból való kiiktatásából nemcsak Kazahsztán profitál, hanem például Kína és India is.

Új olajhatalom születik: India fehéríti ki az orosz fekete aranyat

Szempillantás alatt jelentős olajpiaci kereskedővé nőtte ki magát az az ázsiai ország, amelyik egyre több orosz olajat vásárol.

 

 

 

Schwedt kazah olaj szankciók finomító orosz olaj
Kapcsolódó cikkek